СУМНІВНА ЛЕГІТИМНІСТЬ

Share Button

 «Платформа громадянського суспільства Україна-ЄС — унікальний інструмент для участі громадськості у реалізації Угоди про асоціацію для того, щоб громадськість виступала з єдиною уніфікованою та компромісною позицією. Таким чином можна не лише контролювати виконання владою Угоди, але і надавати рекомендації до тих сфер, які потребують особливої уваги», — зазначив під час привітального слова учасникам Асамблеї української сторони Платформи громадянського суспільства (УС ПГС) Україна-ЄС Альфредас ЙОНУШКА, співголова ПГС зі сторони ЄС. Питання лише в тому, яким чином та чи достатньо ефективно цей «унікальний інструмент» використовується в Україні?   

         Понад 200 делегатів з усієї України взяли участь у роботі Асамблеї української частини Платформи громадянського суспільства (ПГС) , головною метою якої було проаналізувати підсумки першого року виконання Угоди про асоціацію України з ЄС, а також обрати її новий керівний склад.

Почесними гостями заходу стали Арсен Попель, заступник директора Урядового офісу з питань європейської інтеграції, Остап Семерак, народний депутат України, Голова української частини Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС,  Мортен Ларсен, політичний консультант Представництва Європейського Союзу в Україні.

Звітуючи про діяльність, співголова першого складу ПГС Олександр  Сушко зазначив: «В діяльності ПГС цей перший рік був визначальним. У першу чергу, нам вдалося долучитися до реалізації Угоди про асоціацію вже самим створенням Платформи. По друге, ми заклали підґрунтя для діяльності подальшого складу Платформи: сформували регламент ПГС, окреслили виборчі процедури, налагодили співпрацю з європейською стороною та з Урядовим офісом з питань європейської інтеграції, який активно залучає УЧ ПГС до обговорення звітів про виконання Україною Угоди про асаціацію. Все це є підґрунтям для інтенсивної роботи другого складу ПГС, який, і я в цьому впевнений, примножить ці досягнення».

Але не всі присутні поділяли оптимізму співголови ПГС, так як більшість членів громадянського суспільства хотіли побачити хоча б приблизний план дій Платформи на наступний рік. В кулуарних бесідах неодноразово підіймалося питання про відсутність якісного аналітичного продукту та ефективної роботи, а як наслідок – і відчутного результату діяльності ПГС.

Тому перш за все представники Платформи мають чітко усвідомити всю свою відповідальність, покладену на них суспільством. Адже на шляху до ЄС країна потребує значних реформ, які  вимагають посиленого моніторингу з боку громадянського суспільства та оперативного реагування на події у різних сферах життя України. Саме Платформа повинна бути тим органом, який має контролювати прозорість виконання владою кроків з імплементації угоди про Асоціацію з ЄС.  Тому члени ПГС мають виробити альтернативні бачення та пропозиції, які б відповідали змісту, духу і сприйняттю самим громадянським суспільством їхньої користі та відповідальності для цього суспільства.

Альфредас ЙОНУШКА
Після проведення Асамблеї УС ПГС було завершено формування наступного керівного складу української частини ПГС  з 15 осіб. Було обрано Олександра Сушка, наукового директора Інституту Євроатлантичного співробітництва, Зоряну Міщук, залученого експерта ВЕГО «МАМА-86», та Петра Петриченка, голову Всеукраїнської громадської організації «Громадська Палата України». Делегатами сторони роботодавців стали Родіон Колишко, Федерація роботодавців України, Ольга Тарасенко,  Об’єднання організацій роботодавців України, Олег Боярин, Федерація роботодавців автомобільної галузі. Жодного здивування не викликав і склад представників профспілкових організацій: Григорій Осовий, Голова Федерація профспілок України, Михайло Волинець, Голова Конфедерації Вільних профспілок України, В’ячеслав Рой, Голова Федерації профспілок малого та середнього бізнесу. До них приєднаються і новообрані координатори шести робочих груп: Ростислав Томенчук, директор Українського інституту міжнародної політики, Лілія Олексюк, голова Всеукраїнської Асоціації «Інформаційна безпека та інформаційні технології», Тетяна Тимошенко, голова Всеукраїнської федерації роботодавців у сфері туризму України, Василь Андреєв, голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, Наталія Андрусевич, голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля», Іван Кульчицький, президент ГО «Агенція Європейських Інновацій».

 Проте весь час, з підготовчого періоду до цієї важливої для українського суспільства події, не покидало відчуття дежавю на кшталт режисури компартійних конференцій радянської доби в період розквіту «демократичного централізму», і навіть більше – нехтування принципами реальної демократії. Хоча, власне, нічого дивного, що після «викручування рук» громадянському суспільству при формуванні ПГС Україна-ЄС (див. колонку редактора у №2’15 «Зґвалтована платформа») регламентом порядку обрання очільників робочих груп ПГС лише профспілковцям було надано право номінуватися на очільництво РГ4 «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров’я». Представникам  роботодавців та третього сектору відведена була роль статиста.
Видається, що така євроінтеграційна практика ще принесе не одну прикрість українському суспільству. Як це вже сталося за результатами обрання Координатора Робочої групи № 5 ФГС СП на щорічній Асамблеї в Києві 21 листопада минулого року, що випливає з листа співголів Керівного Комітету ФГС СП Кшиштофа Бобиньські та Влада Величка  учасникам Асамблеї.
Тепер, коли КК ФСП СП продемонстрував високу європейську культуру щодо дотримання демократичних норм представництва у спільних органах ФГС СП, на часі провести публічні  дискусії стосовно як регламентів формування керівних комітетів та робочих груп НПГС ФСП, так і української частини ПГС Україна-ЄС.

Світлана МАНЬКО

Членам Рабочей группы № 5 Форума гражданского общества Восточного партнерстваот Руководящего комитета ФГО ВП

Уважаемые участники РГ №5, данным письмом мы хотим сообщить вам о решении, принятом 25 января 2016 г. в Брюсселе во время встречи Руководящего комитета Форума гражданского общества Восточного партнерства, которое касается статуса члена вашей группы и Украинской национальной платформы Вячеслава Роя. После обсуждения проблемы легитимности избрания г-на Роя в качестве члена РК как координатора Рабочей группы №5 во время ассамблеи в Киеве в ноябре прошлого года, все проголосовавшие члены Руководящего комитета, за исключением одного воздержавшегося, признали выборы в РГ №5 нелегитимными. Г-н Рой присутствовал на встрече РК и представил свою точку зрения.

РК проверил отчетную документацию ассамблеи, которая доказывает, что г-н Рой подал заявку и был приглашен на ежегодную ассамблею ФГО ВП в качестве наблюдателя от Федерации профсоюзов среднего и малого бизнеса Украины. Однако согласно заключительному списку присутствовавших на ассамблее становится понятно, что г-н Рой поменялся местами с Павлом Бабенко, который был приглашен в статусе участника от Центра социального обеспечения и региональных инициатив. Данное изменение произошло после того, как заключительный список участников был одобрен Руководящим комитетом. РК не был проинформирован об этом изменении (как это требуется согласно действующим процедурам отбора) и вследствие этого не давал своего одобрения данной перестановке. Несмотря на это г-н Рой появился в списке присутствовавших на ассамблее в качестве участника, представляющего Центр социального обеспечения и региональных инициатив. Следует отметить, что список был составлен сервисной компанией «Столиця», ответственной за обслуживание ассамблеи.

Мы хотели бы подчеркнуть, что согласно правилам ФГО ВП, приглашенные на ежегодную ассамблею наблюдатели не могут быть избраны ни на какой пост ФГО и не имеют права голоса. Выборы временного координатора Рабочей группы №5 в режиме онлайн будут организованы в ближайшем будущем. В настоящий момент РК разрабатывает процедуру проведения выборов в режиме онлайн. Мы убедительно просим участников выборов координатора РГ №5 на ассамблее ФГО ВП в Киеве быть готовыми проголосовать онлайн в ближайшем будущем.

Следует отметить, что г-н Рой был избран координатором РГ №5 от Украинской национальной платформы и является членом совета РГ №5. Он также является членом платформы гражданского общества «Украина – ЕС» в качестве представителя Федерации профсоюзов среднего и малого бизнеса Украины. РК призвал Украинскую национальную платформу обратить пристальное внимание на этот случай нарушения правил и процедур ФГО, который нанес вред репутации Форума, и принять соответствующие меры.

С уважением,
Кшиштоф Бобиньски, сопредседатель РК ФГО ВП
Влад Величко, сопредседатель РК ФГО ВП

 

.

 

Коментарі