ПЕРЕТВОРИТИ ВИКЛИКИ НА МОЖЛИВОСТІ

Share Button

Напередодні Дня Європи, який традиційно відзначається в Україні у травні, Уряд, Верховна Рада, представники ЄС та громадянського суспільства обговорювали та підбивали підсумки реалізації євроінтеграційного курсу України. У міжнародній конференції «УкраїнаЄС: Перетворюючи виклики у можливості», організованій Інститутом світової політики, взяли участь політики, українські та іноземні дипломати, експерти, представники бізнес-середовища, громадські діячі та журналісти. Пропонуємо Вам ознайомитися з основними тезами ключових спікерів заходу.

Андрій ПАРУБІЙ, голова Верховної ради України:Андрій Парубій

Для України питання європейської інтеграції має особливе значення, тому що одного дня, 21 листопада 2013 року, через непідписану Угоду про Асоціацію Україна–ЄС громадяни вийшли на Майдан і змінили історію країни. Для мільйонів українців тема євроінтеграції була й залишається принциповою, так само, як і для Верховної ради України. Велика відповідальність лежить на народних депутатах, адже зобов’язання, які взяла на себе Україна, мають бути виконані швидко. За 2 роки у рамках євроінтеграції Парламент прийняв 59 законів. Близько 70 законів чекають на розгляд. Восени після внесення змін у регламент усі законопроекти обов’язково розглядатимуться у комітеті ВР з євроінтеграції на відповідність європейському зведенню законів. Сподіваюсь, це допоможе нам у законотворчому процесі щодо наближення до стандартів ЄС.  Для усіх політичних сил у парламенті, незалежно від того, чи вони в коаліції, чи в опозиції, питання євроінтеграції є принциповим.  Перед проблемами євроінтеграції, національної оборони, всі політичні дискусії повинні відходити в бік. Я впевнений, що український парламент не підведе, і на шляху євроінтеграції буде йти так само твердо і рішуче, як це було досі.

 

Павло КлімкінПавло КЛІМКІН, міністр закордонних справ України:

Україна проводить реформи не для вступу в Європейський Союз, а насамперед для того, щоб стати по-справжньому європейською державою. Не потрібно ідеалізувати процес виконання Угоди про асоціацію. Щоб стати європейською країною по-справжньому,  необхідно проводити реформи.
Потрібно цього року досягти безвізового режиму. Зараз обговорюється в Брюсселі питання, яким чином Єврокомісія могла б припиняти безвізовий режим у випадку дуже серйозних порушень безвізового режиму щодо виникнення міграційних криз.
Для мене ЄС унікальний не через спільний ринок, а через солідарність, яка базується на цінностях.  І у випадку України, яка бореться проти російської агресії, ЄС виявив цю солідарність, запровадивши санкції і підтримуючи нас у протистоянні з Росією та російською пропагандою. У розбудові відносин з ЄС Україні потрібні солідарність і незаангажованість. Сподіваюсь, солідарність буде завжди, бо без України як єдиної держави європейського проекту не буде. Росії не вдалося побудувати унікальне партнерство з ЄС, і це не можливо при сьогоднішній Росії. А без єдиної європейської і демократичної країни європейський проект неможливий. І як тільки всі європейські політики зрозуміють, що успіх України є важливим, тим швидше ЄС зможе розширити простір цінностей і простір солідарності.

 

Ян ТомбінськийЯн ТОМБІНСЬКИЙ, голова представництва ЄС:

У нас дуже багато викликів, тому краще сфокусувати увагу на можливостях, які відкриває співпраця між ЄС і Україною. І такими можливостями є посилення інституційної спроможності, зокрема через розпочатий напередодні проект ЄС Association4U, метою якого є консультування урядових інститутів, як ефективно виконати Угоду про Асоціацію.
Європейський Союз, очевидно, зацікавлений в тому, щоб мати таку країну-сусіда, яка буде суверенною, стійкою та спроможною вирішувати своє власне майбутнє. Тому що впродовж років українська стратегічна політика обумовлювалася тим, чого інші партнери хотіли від України. Йдеться не тільки про партнера України Росію, а й Міжнародний валютний фонд та Європейський Союз. Усі ці багатовекторні політичні стратегії не дозволяли Україні створити власну стратегію, але з підписанням Угоди про Асоціацію ситуація може змінитися.
Тому Асоціація з ЄС – це шлях, щоб формувати і створювати таку стратегію, та відійти від короткотермінових дій, розпочавши довгострокові стратегії, які впроваджуватимуться різними українськими державними інституціями.
Впровадження Угоди про асоціацію залежить насамперед від України. Щоб це стало реальністю, необхідно, аби українські інституції не імітували політичні дії, зокрема у боротьбі з корупцією.
Успіх України вимірюватиметься тим, наскільки їй вдасться видалити монополізовані олігархічні схеми у політиці та побороти системну корупцію в державі. І в результаті, від цього буде залежати рівень міжнародної допомоги Україні. Також необхідно створити структури для довготермінового економічного розвитку країни та довготривалого демократичного розвитку суспільства. Для влади є важливою комунікація, пояснення реформ суспільству, чому й буде сприяти названий вище проект, завданням якого є координація процесів впровадження Угоди про Асоціацію Україна–ЄС і комунікації з громадськістю.
Реформи будуть розуміти, якщо їх мета буде пояснена громадянам. Також треба пояснити відмінності між пострадянським підходом до громадян і європейським. Першому відповідає формула Маяковського, який писав у відомій поемі, що «окрема людина навіть не одиниця, а нуль»,  а головну роль грає колектив. У Європі якраз навпаки, на першому місці громадянин.
ЄС у співпраці з Урядом і Парламентом намагається поліпшити реформи і домогтися їх реалізації, щоб збільшити вплив українців на реформи.
ЄС зацікавлений мати суверенну, демократичну і стабільну державу, яка сама вирішує свою долю. І тому імплементація Угоди про асоціацію – це одночасно і виклик, і можливості для українців.

 

Карл БільдтКарл БІЛЬДТ, міністр закордонних справ Швеції (2006-2014 рр.), член Наглядової ради Інституту світової політики:

ЄС зараз потрібен більше, ніж раніше. Підтвердженням цього є кількість самітів. Якщо 20 років тому їх було два-чотири на рік, то минулого року відбулося 12 самітів ЄС, а від початку цього – три. Для України важливо розділ за розділом імплементувати Угоду про Асоціацію. Успіх України залежить від самих українців. Ми можемо лише надати підтримку в рамках узгоджених домовленостей, і все залежить від волі Уряду. Реформи Україна робить для себе,  не для Брюсселя, тому саме вона сама має навести порядок у домі. Українці незадоволені стандартами життя, хоча країна має величезний потенціал. Вирішення проблеми в судовій системі може швидше вивільнити його.
Українська економіка була  найгірше керована в колишньому Радянському Союзі. А зараз країна на шляху євроінтеграції, і це визнають в ЄС. Уряд демонструє рішучість у проведенні реформ, і тому йому треба надавати підтримку. І щоб Україна була сильною у майбутньому, потрібна імплементація, Угоди про асоціацію, а підтримка з боку ЄС буде.

Джеффрі ПайєттДжеффрі Пайєтт, посол США в Україні:

Політика Сполучених Штатів  стосовно України протягом 25 років залишається незміною. Так буде і надалі, незалежно від того, хто прийде до влади  після виборів.   Ми підтримуємо цілісність Європи, вільної і мирної. Але цю мету не можна досягнути без цілісної, вільної, мирної  України. Тому наше партнерство з європейськими союзниками дуже важливе.

Після подій останніх двох з половиною років, не може бути сумніву, що Україна – це Європа, майбутнє України бути частиною європейської родини. І це прагнення відстоювали сотні тисяч людей на Майдані, вимагаючи зміни структури управління, європейських стандартів життя, звільнення від клептократії, корупції.

Не можна забувати про ціну, яку Україна заплатила в гонитві за цим європейським майбутнім: Небесна сотня, 10000 людей загинули на Донбасі у війні з Росією тільки тому, що Україна і український народ хочуть європейського майбутнього.

Мабуть, найважливіша ідея полягає в тому, що лише український народ може обирати своє майбутнє. Вирішувати цього не можуть у Москві, і, жодним чином, не в Кремлі.

 

Коментарі