Аутстафінг чи аутсорсинг?

Share Button

Або як вижити підприємцю в умовах фіскального прессу

Відбулося двократне збільшення мінімальної заробітної плати, яке уряд заклав у Закон про державний бюджет на 2017 рік. Для малого бізнесу це означає двократне збільшення податкового навантаження на фонд заробітної плати.

Багато малих підприємств та фізичних осіб – підприємців були економічно не готові до таких різких змін законодавства, а отже були поставлені рішенням уряду та Парламенту на межу виживання.

Чи існують законні методи, які дозволяють обійти «мінімалку» у 3200 грн., тим самим зменшити податкове навантаження на бізнес?
Ось кілька порад.

Неповний робочий день

Переведення працівників (на папері) на роботу за неповним робочим днем, на перший погляд, дозволяє платити заробітну плату нижче за мінімальну, а отже зменшити податкові відрахування.

Але цей шлях є занадто очевидним, щоб уряд не спробував перекрити його. Насправді, законодавці передбачили, що навіть у разі, коли працівник відпрацював неповну норму робочого часу, і йому нарахована за цей час заробітна плата, нижча за мінімальний розмір, відрахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) все одно має відбуватися, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати. А отже багато зекономити таким чином не вдасться.

Робота за договорами цивільно-правового характеру

Відмінність роботи за угодами цивільно-правового характеру від найму працівників на штатну посаду полягає у тому, що на ці угоди не розповсюджується дія законодавства про працю, а отже й мінімальний розмір оплати за угодами ЦПХ законодавчо не обмежений.

Таким чином, підприємство або підприємець мають змогу платити працівникам лише за фактично виконану роботу, та при цьому сплачувати податки лише з тієї суми, яка зазначена в угоді або в акті приймання виконаних робіт. А ця сума може бути будь-якою, в тому числі меншою за розмір мінімальної заробітної плати.

Але використання угод ЦПХ для зменшення податкового навантаження потребує врахування деяких особливостей.

По-перше, переведення працівника на роботу за угодою ЦПХ означатиме його звільнення з займаної штатної посади. А отже у більшості випадків може бути здійснено лише за його заявою.

По-друге, будь-яка робота не може бути предметом угоди ЦПХ, а лише та, яка може бути фізично виміряна або мати інші об’єктивні критерії виконання. Наприклад, можна укласти договір ЦПХ з бухгалтером, обов’язки якого полягатимуть в обробці певної кількості документів, або у складанні щомісячних звітів. Але навряд чи цей варіант підійде для працівників, робота яких полягає у виконанні невизначеного кола завдань протягом визначеного часу. До таких позицій належать, наприклад, охоронці, секретарі, оператори обладнання.

По-третє, оформлення результатів надання послуг, виконання робіт за угодами цивільно-правового характеру потребує регулярного складання відповідних документів (актів виконаних робіт) із зазначенням конкретних обсягів робіт та суми до сплати.

Аутстафінг

Аутстафінг – це нова для нас форма використання найманої робочої сили. Але вона є досить поширеною у розвинених країнах.

Фактично це оренда певної кількості персоналу, або офіційною мовою послуги з надання персоналу. Ці послуги надають аутстафінгові компанії, які мають у своєму штаті персонал необхідної професії та кваліфікації. Але фактично цей персонал працює у замовника послуги.

У чому ж перевага такої форми?

В тому, що замовник сплачує за роботу найнятого персоналу не заробітну плату, а звичайну плату за договором надання послуг. А отже на її розмір обмеження мінімального розміру заробітної плати, встановлені законодавством, не розповсюджуються. В свою чергу, аутстафінгова компанія виплачує працівникам, що знаходяться з нею у трудових відносинах, заробітну плату на рівні мінімальної, або вище. Але за рахунок того, що послуги персоналу розподіляються між кількома замовниками, для кожного з них фінансовий тягар, пов’язаний із сплатою податків з заробітної плати, буде нижчим, ніж якщо замовник наймав би працівників самостійно.

На відміну від виконання роботи за угодами цивільно-правового характеру, аутстафінгові договори можуть укладатися на виконання персоналом будь-яких обов’язків, оскільки замовником послуги оплачуються не конкретні результати роботи, а час роботи наданого персоналу.

Мінус аутстафінгової форми в тому, що замовник не має можливості відбирати персонал та контролювати ступінь його компетентності, а отже вимушений покладатися на якість роботи з персоналом аутстафінгової компанії. Тому аутстафінг доцільно використовувати при виконанні порівняно малокваліфікованих видів роботи (прибирання, охорона, тощо).

Аутсорсинг

Якщо аутстафінг – це виконання роботи всередині компанії за допомогою стороннього персоналу, то аутсорсинг – це навпаки, передача деяких функцій, які раніше виконувалися штатним персоналом, цілком «за межі компанії» для виконання зовнішнім підрядником.

Так само, як і у випадку аутстафінгу, надання аутсорсингових послуг не підпадає під обмеження, які стосуються мінімального розміру заробітної плати. А отже замовник має змогу економити як на самій заробітній платі працівників, так і на податках з неї.

Аутсорсингові компанії спеціалізуються на певному виді послуг, який потребує спеціальних знань та навичок, тому мають більш кваліфікований персонал та вищу компетентність у цій сфері, ніж пересічний штатний персонал, який зайнятий тією ж самою роботою. А отже, вони мають змогу виконувати ту ж саму роботу більш кваліфіковано та з більш високою продуктивністю.

На відміну від договорів аутстафінгу, де замовник сплачує за людино-години, за договорами аутсорсингу він сплачує за конкретні обумовлені угодою результати. Тому передавати на аутсорсинг слід в першу чергу такі завдання, виконання яких потребує більш високої кваліфікації, та не є основними з точки зору бізнесу компанії. До таких завдань можуть належати ведення обліку, підбір та навчання персоналу, комплексне забезпечення безпеки, технічне обслуговування обладнання, реклама та маркетинг, комерційна розвідка тощо.

Резюме

На сьогодні український малий бізнес поставлено в досить жорсткі умови виживання, податкове навантаження на мінімальну заробітну плату надзвичайно високе в відсотковому значенні.

Проте, бізнес все ж має можливість оптимізувати витрати законним шляхом. Договори ЦПХ, аутстаффінг та аутсорсинг лише здаються незнайомими та новими термінами. За договором ЦПХ самозайнятий фрілансер може розробити вам сайт, клінінгова компанія  – надати кваліфікований персонал для чистоти та порядку в торговельному залі. Аутсорсингова компанія – професійно супроводжувати вашу невеличку комп’ютерну мережу, надавати рекламні послуги, або вести бухгалтерський облік та звітність.

За багатьма параметрами – рівнем кваліфікації, витратами, оптимальністю завантаженості персоналу, це вигідно як для замовника, так і для виконавця, а для персоналу це чудова можливість отримати унікальний інтенсивний досвід без зміни робочого місця. Замовник в будь-якому разі у виграшному положенні – оптимізує податки законним шляхом, отримуює послуги у виконанні кваліфікованного персоналу, знижує видатки на підбір персоналу, організацію та утримання робочого місця. Виконавець, за рахунок уміння організувати роботу та автоматизувати процеси – має мождивість заробляти. У виграші залишається і кваліфікований амбітний персонал, який, отримуючи практичний досвід роботи з різними компаніями, за ті ж роки досвіду досягає значно більшого професіоналізму.

Джерело: http://firstconsulting.com.ua/

Коментарі