Як Мінфін контролюватиме статки заможних українців

Share Button

Мінфін оприлюднив для публічного обговорення проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо критеріїв визначення осіб з високими статками». Цим законопроектом пропонується запровадити критерії визначення фізосіб з високими статками, взяття такої категорії на облік та щорічне подання ними декларації про доходи.

У чому суть?

Законопроект розроблено на виконання Стратегії щодо реформування системи управління державними фінансами на 2017–2020 роки. Зокрема, він передбачає:

  • запровадження критеріїв визначення фізичних осіб з високими статками, взяття такої категорії на облік та щорічне подання податкової декларації (незалежно від утримання податковими агентами ПДФО та військового збору з їхніх доходів). За несвоєчасне подання таким платником податку річної декларації про доходи пропонується штрафувати у розмірі 10% суми нарахованого ПДФО;
  • отримання ДФС доступу до інформації про банківські рахунки зазначеної категорії фізичних осіб;
  • розширення обсягу інформації, що надаватиметься банківськими установами на письмову вимогу органів доходів і зборів щодо банківських рахунків осіб з високими статками, за умови належного захисту таких даних.

Хто є «особою з високими статками»?

Відповідно до законопроекту, особа з високими статками – це платник податку – фізична особа – резидент, з урахуванням положень пп. «в» пп. 14.1.213 ПКУ, яка відповідає одному з таких критеріїв:

  • є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) великого платника податків;
  • прямо чи опосередковано володіє 10 і більше відсотками статутного (складеного) капіталу або права голосу придбаних акцій (часток) юридичної особи, що є податковим резидентом іншої держави та задекларувала (отримала) дохід за попередній податковий (звітний) рік 10 і більше мільйонів євро;
  • загальний річний оподатковуваний дохід за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 мільйонів гривень.

Що це дає?

На думку Мінфіну, це забезпечить впровадження світової практики у роботі з платниками податків, що мають великі статки, та ефективний контроль щодо повноти та своєчасності сплати податків.

Коментарі