«ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР»: МИНУЛЕ, СЬОГОДЕННЯ, МАЙБУТНЄ!

Share Button

Відповідально ставитись до свого та здоров’я своїх близьких – таке важливе соціальне спрямування має «Діагностичний центр» на Волині, що вже 27 років працює на благо життя та здоров’я людей. Якими здобутками може пишатися заклад, над чим працює зараз та які перспективи бачить у майбутньому, про це  розповів колектив «Діагностичного центру» у листі до журналу «РоботодавецЬ».

З чого все почалося?

Діяльність «Діагностичного центру» розпочиналась із створення малого приватного підприємства «Діагноз» у лютому далекого 1991 року. Це один з перших приватних медичних закладів на Волині. 1 жовтня 1996 року «Діагноз» трансформувався у приватне підприємство «Діагностичний центр».

Переломні моменти у суспільстві та державі, що припали на початок 90-их років минулого століття, не могли не позначитись на медичній галузі. Це були чи не найважчі часи для української медицини. Власне, на цьому етапі приватна ініціатива стала тим опорним механізмом, що значною мірою допоміг вітчизняній медицині не занепасти у непростих умовах. Велика заслуга в розвитку приватного напряму в медичній галузі Волині та України належить головному лікарю ПП «Діагностичний центр» Миколі ЦЮХ. 

Бліц-дос’є:

Микола Федорович ЦЮХ – акушер-гінеколог вищої категорії, лікар ультразвукової діагностики з більш ніж сорокарічним досвідом. Микола Федорович одним з перших організував в області приватний медичний центр. Вже понад 20 років він очолює Волинську асоціацію підприємців медицини та фармації, є членом ради Спілки орендарів і підприємців України та правління Української асоціації фахівців УЗ-діагностики в акушерстві та гінекології. Має власну цілісну концепцію про те, що таке здоров’я, і як його зберегти в непростих сучасних реаліях. З нею ознайомив українських колег-медиків на п’ятому з’їзді організаторів охорони здоров’я, що відбувся у Житомирі восени 2012 року.

Його бачення було представлене та отримало схвальні відгуки на Міжнародному форумі «Менеджмент в охороні здоров’я», що проходив в 2017 році у Києві. Микола Федорович належить до тих лікарів-практиків, для яких навчання – спосіб життя. Навіть тепер, коли за плечима вже сорок років медичної практики, не може дозволити собі перепочити. Він переконаний: лікар, який зупинився в розвитку, перетворюється на ремісника.

1989-го він відважився кинути виклик тодішній системі, пішовши з престижної роботи у Луцькому пологовому будинку, де пропрацював акушером-гінекологом понад два десятиліття, і де одним з перших на Волині освоїв ультразвукове дослідження. На зламі епох йому хотілося вирватися за рамки усталених медичних стереотипів і догм. Вважав: та система неефективна, оскільки втрачена мотиваційна складова, яка так необхідна для самовдосконалення. Він допоміг народитися тисячам нових життів. Тож має свій особливий погляд на життя та здоров’я людини.

Очолюючи асоціацію підприємців у галузі фармації та медицини Волині, оцінюючи далекоглядну перспективу, Микола Цюх заклав підґрунтя та сприяв розвитку приватної ініціативи на теренах Волині. Розпочиналась діяльність із виготовлення розчинів для інфузій, препаратів крові. Згодом чітко окреслився діагностично-лікувальний напрямок діяльності – ультразвукова діагностика, лабораторні дослідження, обстеження спеціалістами. Розширювались площі приміщень та поле діяльності – від декількох кабінетів дитячої поліклініки на початку до чотирьох повноцінних філій Центру на сьогодні.

За роки діяльності «Діагностичного центру» було обстежено та проліковано приблизно 250 тисяч пацієнтів, сформована потужна команда професіоналів своєї справи та професійна школа спеціалістів на базі «Діагностичного центру».

Сучасний «Діагностичний центр»

Сьогодні «Діагностичний центр» на Волині – це синтез здобутків минулого, реалій сьогодення та рішучих, чітко визначених кроків, націлених на майбутнє. Медичний заклад  залишається вірним своїм базовим принципам:

  • якість – уважне ставлення до пацієнта, високий професіоналізм лікарів, сучасне обладнання, відсутність перегонів за кількість із паралельною втратою якості;
  • доступність – вартість послуг «Діагностичного центру» була, є і залишається найбільш доступною для широких мас населення, незважаючи на ринкові коливання;
  • комплексність та індивідуальність – лікарі Центру не лише вимірюють розміри внутрішніх органів, констатують наявність або відсутність певної патології, а й комплексно працюють із пацієнтом – оцінюють весь організм, вивчають найбільш уражені його ділянки, планують конкретні заходи та дії щодо усунення порушених функцій з погляду на організм, як цілісний механізм.

Велике соціальне спрямування «Діагностичного центру» полягає у тому, щоб  навчити населення відповідально ставитись до свого та здоров’я своїх близьких. Тому протягом 27 років заклад відвідують пацієнти цілими сім’ями.

«Діагностичний центр» – це також яскравий приклад представника медичної галузі, як роботодавця, який створював і продовжує створювати багато робочих місць. Заклад забезпечує своїх працівників не лише класичним соціальним пакетом та безоплатним медичним забезпеченням, а й дає широкі можливості в напрямку самореалізації, професійного вдосконалення.

Таким чином, приватна ініціатива стала додатковою опорою для медичної галузі України в реалізації громадян права на працю та отримання гідної винагороди за неї, зокрема, і в нелегкі для нашої економіки часи.

Погляд у майбутнє

Здоров’я – головна життєва цінність. Погодьтесь, хворобу легше попередити, ніж лікувати. Усвідомлюючи це, й враховуючи сучасні виклики та суспільні тенденції, у майбутньому планується створити Центри превентивної (профілактичної) медицини, мережа яких базуватиметься на принципах ефективного інституту сімейної медицини.

Як зазначає Микола ЦЮХ, ми покладаємось на когось, на систему охорони здоров’я, яка зміниться на краще, і нам буде добре. А хіба вона вберегла нам заклади санітарно-епідеміологічної служби, диспансеризацію і більшість диспансерів, мікробіологічну галузь, валеологічну культуру? Реформи, що регулює зміни схеми фінансування медичної галузі, недостатньо. Метою має стати наближення  тривалості життя до генетично запрограмованого віку.

У нинішніх нелегких умовах, зокрема, в розпочатому процесі реформування, Центр, як і 27 років тому, стане надійною опорою у всій системі вітчизняної медицини. Крім того, допоможе зберегти робочі місця для спеціалістів, скорочення яких буде неминуче відбуватись в умовах реформування галузі, дозволить зберегти та врівноважити попит і пропозицію на ринку медичних послуг. Це і створення скринінгових та експертних центрів, і подальший розвиток соціальної спрямованості шляхом проведення «Уроків здоров’я», щотижневих лекцій для пацієнтів, профілактичних заходів.

Досягнення

Чи не найважливішим здобутком «Діагностичного центру» залишається досягнення  розуміння тисячами пацієнтів головних принципів діяльності закладу, викладених вище.

Як наслідок, була сформована велика база даних про здоров’я  цілих родин. Центр здобув потужний інструмент для моделювання можливих ризиків та вчасного застосування певних заходів профілактики.

Цінним інструментом діяльності «Діагностичного центру» є сформована сильна команда лікарів-спеціалістів – однодумців, професіоналів своєї справи. Налагоджена плідна співпраця із закордонними партнерами в Польщі, Німеччині, Греції, що дозволяє проводити діяльність у напрямках обміну досвідом, стажування, медичного туризму. Наукові розробки численних концепцій, авторські ідеї та дослідження запатентовані та захищені авторськими правами.

«Діагностичний центр» був, є і залишається епіцентром здоров’я і краси. На сьогодні тут пропонують широкий спектр ультразвукового дослідження, точні та якісні аналізи, комплексні обстеження за міжнародними методиками, потужну гінекологічну, урологічну, терапевтичну, кардіологічну, неврологічну, ендокринологічну, стоматологічну та дерматологічну допомогу, косметологічні послуги тощо. «Діагностичному центру» довіряють тисячі пацієнтів із Волині, сусідніх областей та зарубіжжя. Девізом закладу є:

«Ми працюємо для тих, хто відповідально ставиться до свого здоров’я!»

Коментарі