Набули чинності правила малої приватизації через систему ProZorro

Share Button
Правила прозорого продажу невеликих держпідприємств і компаній набули чинності. Таким чином повністю сформована нормативна база, що необхідна для старту в Україні програми малої приватизації.

Згідно з Законом  “Про приватизацію державного і комунального майна”, що набрав чинності в березні, мала приватизація буде відбуватися через електронну систему ProZorro.Продажі. Мається на увазі продаж об’єктів державної або комунальної власності (єдині майнові комплекси держпідприємств та пакети акцій суб’єктів господарювання, понад 50% статутного капіталу яких належать державі). При цьому вартість активів таких об’єктів не має перевищувати 250 млн грн.

Крім того, уряд затвердив Порядок проведення аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації (Постанова від 10 травня 2018 р. № 432). Документ містить детальний опис процедур, починаючи від заведення об’єктів (лотів) у систему ProZorro.Продажі, проведення електронних аукціонів, і закінчуючи визначенням переможця, розміру та порядку плати за участь у ньому тощо.

Також затверджено Порядок відбору і авторизації електронних майданчиків для проведення електронних аукціонів малої приватизації (Постанова від 10 травня 2018 р. № 433).

“Ми чітко, крок за кроком, наближаємось до старту малої приватизації. Вперше в історії країни вона буде відбуватись виключно на відкритих електронних аукціонах. Спочатку був ухвалений  новий закон, тепер розроблена вся необхідна нормативна база. У найближчі тижні мають з’явитися перші лоти в системі”, –зазначив перший заступник Мінекономрозвитку України Максим Нефьодов.

Як повідомлялось, ФДМУ визначив та оприлюднив  понад 600 об’єктів по всій країні, які продаватимуть у межах програми малої приватизації у 2018 році. Серед затверджених об’єктів – бази відпочинку, будівлі і учбовий комбінат на Одещині, лікарня, цехи і кафе на Львівщині, піонерський табір, автостоянка і газове господарство на Миколаївщині тощо.

Коментарі