Мінфін оприлюднив План дій з реформування ДФСУ в податковому напрямку

Share Button

Міністерство фінансів опублікувало напрацьований проект Плану дій з реформування ДФС у податковому напрямку для суспільного обговорення.

План дій складений на основі рекомендацій міжнародних партнерів, результатів діагностики міжнародної консалтингової компанії та незалежної оцінки процесу адміністрування податків TADAT (the Tax Administration Diagnostic Assessment Tool).

Міністерство фінансів вбачає реформу ДФСУ ключовою антикорупційною ініціативою, необхідну для поліпшення бізнес-клімату та економічного розвитку України.

Презентація основних напрямків реформи ДФСУ в податковому напрямку

Комплекс запланованих заходів плану дій з реформи ДФСУ:

1) Оптимізація організаційної та функціональної реформи ДФСУ;

2) Підвищення рівня добречесності, професіоналізму та прозорості;

3) Реінжиніринг (переформатування) основних бізнес-процесів та забезпечення ефективного використання IT;

4) Підвищення рівня добровільної сплати податків та управління ризиками.

На думку бізнес-спільноти, за даними дослідження Американської торгівельної палати (ACC), податкові та митні органи на другому місці серед найбільш корумпованих органів після судів. 54% вважають, що податкові та митниці є найбільш корумпованими державними органами (71% респондентів вважають, що такими є суди).

Протягом двох років Мінфін впроваджував антикорупційні ініціативи в рамках реформи ДФСУ. Серед них автоматичний реєстр відшкодування ПДВ визнаний одним з найуспішніших антикорупційних кроків. Проте комплексна реформа ДФС ще не відбулася, і для її втілення потрібна структурна зміна ДФСУ – зміна принципів її роботи та зміна людей.

Найближчим часом відбудеться зустріч для обговорення Плану дій з експертами та журналістами. Також Мінфін планує публічну презентацію проекту для усіх охочих.

З напрацьованим варіантом Плану дій з реформування ДФСУ в податковому напрямку можна ознайомитись нижче:

За матеріалами прес-служби Мінфіну.
Коментарі