Професії майбутнього та реалії України

Share Button
8 червня відбувся круглий стіл ”Професії майбутнього та реалії України”, який проводився Конфедерацією роботодавців України разом з Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України за підтримки Інституту професійних кваліфікацій у Конференц-залі НАН України.

Метою заходу є обговорити проблеми роботодавців, працівників, відповідних органів влади і організацій, пов’язані з появою нових професій і їх назв, проаналізувати перспективи змін професій, зміну старих та появу нових компетентностей, можливості системи освіти врахувати такі зміни в процесі підготовки майбутніх спеціалістів.

Девелопер, мехатронік, андеррайтер, працівник вертикальних ферм, коуч – це далеко не повний перелік професій, які вже є, і які в недалекому майбутньому з’являться на ринку праці України. Наскільки готові роботодавці, освітяни, самі майбутні працівники адекватно сприймати появу нових професій? Що ховається за незнайомими назвами професій – новий чи прихований старий зміст, який вводить шукачів освіти і роботи в обману? Як підготувати себе до змін на ринку праці у недалекому майбутньому? Як бути з професіями, які сьогодні вкрай потрібні і не користуються популярністю серед молоді?

На ці та інші питання дати відповідь спробували запрошені представники Верховної Ради України, міністерств, асоціацій роботодавців, експертних організацій, рекрутингових агентств, представники міжнародних і громадських організацій.

Модератором заходу виступив виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України О. Мірошниченко. У роботі засідання взяв участь керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів А. Забловський.

Після вітальних слів президента Конфедерації роботодавців України О.Шевчука та голови Ради підприємців при Кабінеті Міністрів, народного депутата України Л.Козаченка були презентовані такі доповіді:

  • якими можуть бути компетенції майбутнього (проектний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів О.Макогон);
  • кому і де працювати в Україні (експерт Українського інституту майбутнього І. Тишкевич);
  • 10 причин і можливостей змінитися (шеф-редактор ділового видання Community Т. Люлька);
  • як перетворити освіту з гальма на двигун змін ринку праці (директор Інституту професійних кваліфікацій Р. Колишко).

Фото: Олександр Карбачинський

Коментарі