5 кроків для ліквідації підприємства з боргами

Share Button

За яких умов підприємство може ліквідуватися без правонаступника, розповідає адвокат, керівник Адвокатського бюро Серта, партнер Адвокатського об’єднання “A.L.TERRA” Олександр СЕРТ.

Законодавство надає боржникам, використовуючи його нечіткість у регулюванні порядку державної реєстрації перетворення юридичної особи, можливість ліквідуватись без правонаступника.

Крок перший. На загальних зборах учасників юридичної особи «Боржник» приймається рішення про припинення юридичної особи шляхом перетворення, наприклад, із товариства з обмеженою відповідальністю у товариство з додатковою відповідальністю; про призначення складу комісії з перетворення (реорганізації); про встановлення строку заявлення кредиторами своїх вимог, наприклад, в порядку статті 105 ЦК України протягом двох місяців із дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи. Зазначене рішення оформляється протоколом.

Крок другий. До державного реєстратора звертається представник юридичної особи «Боржник» для проведення реєстраційної дії «Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи «Боржник» щодо припинення юридичної особи в результаті перетворення (реорганізації)». Цього ж дня державним реєстратором оприлюднюється повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи «Боржник» на веб-сайті.

Крок третій. Створена комісія із перетворення (реорганізації) юридичної особи «Боржник» через два місяці із дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення складає в порядку частини 2 статті 107 ЦК України передавальний акт, який містить положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов’язків юридичної особи, в тому числі її боргових зобов’язань.

Крок четвертий. До державного реєстратора, який налаштований на сприйняття норм  ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» в інтересах юридичної особи «Боржник», звертається представник цієї юридичної особи для проведення реєстраційних дій припинення юридичної особи «Боржник» у формі ТОВ та реєстрації новоутвореної юридичної особи «Боржник» у формі ТДВ.

Відповідно до частини 5 статті 4 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» у разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

Виходячи із аналізу вказаної норми закону, державний реєстратор здійснює дві реєстраційні дії. Таким чином, державний реєстратор формує два описи документів для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті перетворення (реорганізації)» та для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної юридичної особи шляхом перетворення».

Документи для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті перетворення (реорганізації)» подаються представником юридичної особи «Боржник» у повній відповідності до вимог закону та державний реєстратор цього ж дня проводить реєстраційну дію «Державна реєстрація припинення юридичної особи «Боржник» в результаті перетворення (реорганізації)».

Документи для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної юридичної особи шляхом перетворення» подаються представником юридичної особи «Боржник» із завідомо наявною у них невідповідністю вимогам закону та державний реєстратор цього ж дня реєструє повідомлення про зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації новоутвореної юридичної особи, в якому встановлює строк на усунення недоліків.

Крок п’ятий. Представник юридичної особи «Боржник» не усуває вказані державним реєстратором та у встановлений ним строк недоліки документів, поданих на проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної юридичної особи «Боржник» шляхом перетворення», а тому державний реєстратор реєструє повідомлення про відмову у здійсненні вказаної реєстраційної дії. Відтепер, фактично, юридична особи «Боржник» є ліквідованою без правонаступника.

Позиція судів щодо скасування реєстраційної дії про припинення юридичної особи «Боржник». 

Кредитор, який дізнався про ліквідацію боржника, подає позов до суду про скасування реєстраційної дії «Державна реєстрація припинення юридичної особи «Боржник» в результаті перетворення (реорганізації)».

26.05.2016 Вищий адміністративний суд України в ухвалі по справі №802/1206/15-а надав правову оцінку відповідності вказаній у статті схемі редакції ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців» від 15.08.2012 (реєстраційну дію про припинення було вчинено 01.11.2012). Остаточний розгляд справи №802/1206/15-а за позовом «NIBULON S.A.» завершено визнанням законним порушення прав кредитора та фактичне похованням боргів шляхом ліквідації боржника без правонаступника через недостатність правового регулювання процедури державної реєстрації перетворення.  Вищий адміністративний суд України зазначив наступне: «державна реєстрація припинення юридичної особи у зв’язку з перетворенням була здійснена державним реєстратором у повній відповідності до чинного закону»«чинним законодавством не встановлено строку, протягом якого повинна бути зареєстрована юридична особа – правонаступник».

17.08.2018 Верховний Суд відкрив провадження по справі №813/3520/17, в якій надасть правову оцінку відповідності вказаній у статті схемі редакції ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 01.01.2017 (реєстраційну дію про припинення було вчинено 26.09.2017). Апеляційний суд у справі №813/3520/17 скасував рішення місцевого суду та задовольнив вимоги двох кредиторів ДП «Пластмас» ТОВ «Торговий Дім Пластмас-Прилуки» і ТОВ «Тотал Флюід  Менеджмент» про скасування реєстраційної дії про припинення юридичної особи боржника. Львівський апеляційний адміністративний суд у постанові від 09.07.2018 по справі №813/3520/17 зазначив наступне: «можливість державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті перетворення нероздільно пов’язується законодавцем із можливістю одночасної державної реєстрації створення нової юридичної особи, яка виникає внаслідок цього процесу, а отже, недотримання вказаної передумови позбавляє можливості проведення відповідної реєстраційної дії». 

Підсумовуючи, вважаю, що суди не мають застосовувати суто позитивістський підхід до відносин, із приводу яких виникає спір у справі. Відповідно до норм чинного законодавства для здійснення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті перетворення обов’язково подаються документи на державну реєстрацію створення нової юридичної особи, а це означає, що державний реєстратор має в розумінні пункту 8 розділу 2 Порядку №359/5здійснити перевірку усіх документів на наявність підстав для зупинення їх розгляду та на наявність підстав для відмови в державній реєстрації, а враховуючи те, що за вказаною у статті схемою документи на державну реєстрацію створення нової юридичної особи завідомо не відповідають вимогам закону, у державного реєстратора немає жодної підстави здійснювати реєстраційну дію припинення юридичної особи.

За матеріалами ЛІГА.блоги

Коментарі