Індекс інфляції за березень — 100,9%

Share Button

Інфляція на споживчому ринку в березні 2019 р.порівняно із лютим 2019 р.  становила 0,9%, з початку року – 2,4%.

Базова інфляція в березні 2019р. порівняно із лютим 2019р. становила 1,2%, з початку року – 1,7%.

На споживчому ринку в березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%. Найбільше (на 2,4% та 1,7%) подорожчали овочі та фрукти. На 1,1–0,5% зросли ціни на продукти переробки зернових, хліб, макаронні вироби, рибу та продукти з риби, сири, масло. Водночас на 5,0% подешевшали яйця, на 1,0–0,3% – свинина, молоко, сало, рис, соняшникова олія, яловичина.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,9%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,3%, алкогольні напої – на 0,5%.

Одяг і взуття подорожчали на 11,3%, зокрема, взуття – на 11,7%, одяг – на 11,0%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,3% відбулося за рахунок підвищення тарифів на каналізацію на 2,0%, водопостачання – на 1,9%, гарячу воду, опалення – на 0,7%, утримання будинків та прибудинкових територій – на 0,6%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,5% в основному спричинено подорожчанням проїзду у залізничному та автодорожньому пасажирському транспорті на 4,7% та 1,2% відповідно.


Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Методологія розрахунку

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін з мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, викликаних шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

Методологія розрахунку

За матеріалами «Дебет-Кредит»

Коментарі