Коли безкоштовні «кульки» зникнуть з магазинів?

Share Button

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський під час брифінгу у Кабінеті Міністрів про ініціативу Мінекології – законопроект № 2051-1, який нардепи уже схвалили у першому читанні.

Цей законопроект вимагає обмежити використання пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

На першому етапі буде заборонено безоплатне поширення пластикових пакетів. У Мінекології вважають, що це причинить незручностей покупцям, оскільки все «безоплатне» вже враховано у вартості середнього чеку.

У разі прийняття відповідного закону, він вступить в дію з 1 січня 2021 року. Буде заборонено поширювати тонкі пластикові пакети товщиною 50 мікрон буде заборонено поширювати, в обігу залишаться надлегкі –з товщиною стінки до 15 мікрон для м’яса, риби та сипучих продуктів.

Під заборону також підпаде оксорозкладний пластик, що легко потрапляє в довкілля та воду та становить загрозу здоров’ю людини.

Важливо, що в Мінекології також задумалися, що робити з захисними масками й, особливо, рукавичками, які наразі ми змушені використовувати через епідемію COVID-19. Але врешті прийшли до висновку, що, цитуємо, будь-які адміністративно-регулятивні дії не дадуть очікуваного результату.

Натомість міністр пообіцяв рекомендації для громадян щодо поводження з такими відходами в домогосподарствах. Приміром, такого ґатунку: скласти рукавички в пакет, міцно зав’язати та зі звичайними побутовими відходами віднести у смітник.

Коментарі

Залишити відповідь