Пропозиції для зміни законодавства щодо спрощення процедур підключення до електромереж для бізнесу

Share Button

Експерти та представники регіонів сформували пропозиції для зміни законодавства щодо спрощення процедур та здешевлення підключення до електромереж для бізнесу.

Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні» спільно з Офісом ефективного регулювання, Радою бізнес-омбудсмена, EasyBisiness, Реанімаційним пакетом реформ провели 27 січня круглий стіл, під час якого обговорили з представниками влади та бізнес-спільноти законодавчі шляхи щодо спрощення процедур та здешевлення підключення до електромереж та вибору оптимальної фінансової моделі. Захід зібрав понад 60 учасників з 15 регіонів України.

Існуюча в країні система підключення до електромереж є значним бар’єром для бізнесу, зокрема, через складність та зарегульованість процедур, відсутність визначених термінів та обґрунтованих тарифів на підключення. Велика кількість інвестиційних проектів по всій Україні не має шансу бути реалізованим.  За оцінками Світового банку, бізнес вимушений платити за підключення 800% по відношенню до рівня доходу на душу населення, а сам процес займає 263 дня.

Тому представники експертного та бізнес-середовища, регіонів об’єднали зусилля для спрощення підключення. Ініціатори обговорення домовилися про принципи, які мають бути закладені в модель спрощення процедури приєднання до електромереж на законодавчому рівні:

  1. Розвиток мереж електропостачання повинен відбуватися на підставі інвестпрограм, які на періодичний основі розробляють і оприлюднюють електропостачальні організації.
  2. Інформація про наявні вільні потужності мереж електропостачання має бути доступною та публічною. За не оприлюднення або неправдиву інформацію встановлюється відповідальність.
  3. Вартість приєднання до електромереж визначається на основі вартості одиниці потужності та з врахуванням відстані до найближчої точки приєднання відповідної потужності.
  4. Вартість приєднання до електромереж повинна розподілятися між замовником та енергопостачальною організацією на основі прозорого механізму, який визначається на рівні закону.
  5. Відносини між замовником та енергопостачальною організацією оформлюються у спосіб, що максимально унеможливлює персональний контакт між замовником та надавачем послуги з приєднання.
  6. Терміни надання послуги з приєднання повинні бути чітко визначені на етапі оформлення замовлення з врахуванням запитуваної потужності та строків виконання робіт.
  7. За порушення строків надання послуги застосовувати санкції, чітко визначені на рівні закону.
Коментарі