Для українських підприємств можуть спростити проходження митних процедур

Share Button

Мінфін презентував законопроект про внесення змін до Митного кодексу в частині уповноважених економічних операторів для підприємств, що здійснюють експортно-імпортні операції.

Зазначений статус дозволить прискорити та спростити процес перетину кордону. Одержавши сертифікат уповноваженого економічного оператора, підприємства зможуть оформляти вантажі за спрощеною системою, що виключає ветеринарний, фітосанітарний та інший контроль на кордоні. У законопроекті чітко визначені критерії, які будуть давати право віднести претендента до благонадійних і тим самим отримати статус уповноваженого оператора.

Самих сертифікатів буде два типи: 1. Сертифікат надійності і безпеки – призначений для транспортних підприємств і підприємств логістики, дає право на спрощений режим перетину кордону. 2. Сертифікат на спрощення митних процедур – призначений для підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. При необхідності, підприємство може оформити обидва сертифікати. За відповідності підприємства усім критеріям, сертифікати будуть надаватися безкоштовно і безстроково на основі указу Державної фіскальної служби. Процедура його отримання буде займати максимум 120 днів. При тому, що сертифікат повинен надаватися безстроково, митні органи будуть постійно в автоматичному режимі перевіряти відповідність критеріям. При виявленні порушень будуть давати час на усунення недоліків, в іншому випадку компанія буде позбавлятися статусу уповноваженого економічного оператора.

Коментарі