Як змінився експорт-імпорт України після запуску ЗВТ з ЄС

Share Button

Багато, або, скоріше, часто й уперто говорили в минулому році, що з 1 січня 2016 року запускається зона вільної торгівлі з ЄС (повноцінно ця зона буде працювати тільки з 1 січня 2026 року) і обіцяли економічне диво. Поки дива немає. Хоча дійсно, певні зміни в зовнішній торгівлі України з ЄС відбулися.

Згідно з даними митниці за січень-лютий 2016 року частка експорту України до країн ЄС склала близько 45%, а в країни СНД тільки 12%. Можна починати пити шампанське і святкувати перший успіх зони вільної торгівлі з ЄС. Але, вочевидь цього не варто робити. Дійсно, експорт України в країни ЄС за січень-лютий 2016 року зріс на 1,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Але цього явно виявилося дуже мало, щоб компенсувати втрату ринку СНД. В результаті загальне падіння експорту України за січень-лютий 2016 року склало 21% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це явно не радує. Якщо тенденція триватиме, то за підсумками поточного року падіння експорту України може бути аналогічним минулого року, а це значить знову дефіцит валюти, знову проблеми із завантаженням українських підприємств і зростання безробіття. Навіщо нам таке щастя? Тим більше, що імпорт за січень-лютий 2016 року впав тільки на 14%, як результат, за підсумками цього періоду маємо дефіцит зовнішньої торгівлі на суму 625 млн дол. Що явно не може радувати.

Зараз багато сперечаються про те, що і як повинна продавати Україна на експорт. Можна багато мріяти і фантазувати, а можна подивитися на факти і цифри, і зробити адекватні висновки. Україна перетворюється в агарного експортера. За січень-лютий 2016 року найбільше у структурі експорту України займала кукурудза. Її частка склала 13% всього експорту України. Головними покупцями української кукурудзи були Китай, Іспанія та Нідерланди. У чому скупка країнами ЄС української кукурудзи і забезпечує зростання експорту України до ЄС.

Ще один український товар, який охоче купують в ЄС, це соняшникова олія. Експорт соняшникової олії займає друге місце серед ТОП-5 експортних товарів України. У загальній структурі експорту України за січень-лютий соняшникова олія займає близько 11%. При цьому традиційно дуже багато соняшникової олії в Україні купує Індія, але останнім часом багато почали купувати Нідерланди і Іспанія. У ТОП-5 входить і експорт пшениці, хоча на її частку припадає лише близько 4,4% всього українського експорту, але ось пшеницю у нас ЄС активно не купує. Найбільше Україна в січні-лютому 2016 року продала пшениці в Єгипет, який і раніше активно купував нашу пшеницю, але тепер ще додалися два нових великих покупці – Таїланд і Бангладеш. Україна таким способом намагається замінити Росію за рахунок ринків Азії, які раніше активно не використовувались Україною. А тепер освоюються і розширюються.

Крім зерна і соняшникової олії Україна поставила на експорт залізної руди і напівфабрикатів зі сталі. Що стосується експорту залізної руди, вона займає в експорті України близько 4,5% і при цьому головним покупцем цієї продукції традиційно є Китай, і додалися нові покупці з Австрії та Чехії. Україна в рамках ЗВТ стала постачати в ЄС більше залізної руди. Є попит – є пропозиція. Що стосується експорту напівфабрикатів із сталі, то частка цього типу експорту становить близько 6,3% у загальній структурі експорту України. Головні покупці цієї продукції не змінилися. Це Туреччина, Італія і Єгипет. Ми їм напівфабрикати, а вони вже готову сталь на світовий ринок.

Що стосується основних продуктів імпорту, то тут теж помітну роль відіграє ЄС. У ТОП-5 імпортних товарів України входить природний газ, який становить 5,8% всього імпорту. Тепер Україна купує не безпосередньо з Росії, а через європейські офшори, тому офіційно природний газ в Україну поставляє найбільше Словаччина, Австрія та Польща. І хоча всі розуміють, що це той же газ з Росії, але через ЄС, формально це газ з ЄС.

Близько 6,5% імпорту в Україну це нафтопродукти, і тут головний постачальник це Білорусь, яка робить бензин з російської нафти і з задоволенням продає його нам. А також Литва, яка теж робить бензин з російської нафти. І тепер ще додалися поставки нафтопродуктів з Греції. Тут вже складно зрозуміти, чия це нафта і що це за бензин.

У зв’язку з тим, що Україна стала менше купувати природного газу в Росії, зате тепер більше купує кам’яного вугілля, у загальній структурі імпорту вугілля займає 4,5%. При цьому найбільше вугілля Україна в січні-лютому 2016 року купувала в Росії, США і Австралії. Цікавий виходить бізнес у нас з цим вугіллям.

Без ліків прожити нереально, і тому частка лікарських засобів в загальній структурі імпорту України займає 3,9%, і при цьому головні наші постачальники це Німеччина, Індія і Франція. Тут все традиційно. Україна і раніше купувала ліки в основному в цих країнах.

І під кінець пару слів про імпорт легкових автомобілів. Тут теж все традиційно. Частка імпорту легкових автомобілів в загальній структурі імпорту України займає 2,9%. При цьому головні постачальники легкових автомобілів в Україну традиційно Німеччина, США і Японія.

Ось такий у нас вийшов експорт і імпорт. Зміни дійсно мають місце. Але ці зміни ще раз показують, що експорт продукції машинобудування відходить на другий план, а головним стає зерно та метал з рудою. Таке наше місце у світовому ринку. І поки іншого не передбачається.

Автор: Олександр Охріменко

Джерело: http://ua.112.ua

Коментарі