ТАВРІЙСЬКИМ ПОГЛЯДОМ: ЧОМУ І ДОСІ ПЕРЕМАГАЄ ПОПУЛІЗМ

Share Button

На Херсонщині лише за перше півріччя минулого року малий та середній бізнес одержав підтримку у формі банківських кредитів майже на 2,4 мільярди гривень, створено більше чотирьох тисяч робочих місць, а фермерство та сімейні господарства в області підтримано шістьома мільйонами гривень. Авжеж, такі цифри звучать красномовно. А що реально відчуває нині херсонський малий та середній бізнес? Як живеться малому підприємництву на щедрих баштанах Херсонщини з її потенційними, але до кінця поки що нереалізованими туристичними оазами? Тут про ці красиві цифри хіба що чули, а підтримки так і не побачили. Принаймні, в цьому переконує  голова Агенції регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад, член ради Спілки орендарів і підприємців України Павло ЯРМІЙ.

 

– Що змінилося у підприємницькій площині за останні два роки?

– Після Майдану зміни у підприємницькій площині сталися як у гірший, так і в ліпший бік. Не можна нівелювати той факт, що малий та середній бізнес добряче збіднів – утратив частину ринків, особливо в Криму та Російській Федерації. Зокрема, це дуже позначилося на нашому регіоні, на Херсонщині. І ось у цих умовах нас кинули перед питанням інтеграції в європейський ринок.

– Допомоги в євроінтеграції чекати немає звідки?

– Численні грантові і фондові програми поки що не в силах – та й не повинні! – заміняти собою ініціативи держави, яка позиціонує себе відповідальною за нинішню ситуацію в країні та в суспільстві. Але ж за яке питання не візьмись, усюди одна основна перешкода: нічого не змінилося у питаннях корупції і здирництва з підприємців. На жаль, після Майдану на Півдні України на місцях правлять бал ті ж, що і раніше. Правда, за винятком Одеси. Люстрація торкається, як правило, не тих, хто грабував, а найпростіших і нерідко чесних чиновників. І найчастіше – практично бідних, як церковні миші, які не можуть «відкупитися». А от «учорашні» насміхаються над ідеалами Майдану і далі продовжують розграбовувати регіон… Ніхто з тих, хто організовував поїздки на Антимайдан, хто погрожував нам, підприємцям, які Майдан підтримали, не покараний.

– Що ж тоді змінилося на краще?

– З цим дещо важче. Є віра в те, що метр за метром, годину за годиною ми відстоїмо незалежність нашої країни, крок за кроком почнемо викидати цю корупційну шваль із нашого життя. Можливо, як не ми, то хоч наші онуки колись будуть жити в цивілізованій європейській країні. Але по-хорошому цього не станеться, якщо наші керманичі нічого не схочуть реалізовувати із того, що було задекларовано. Популізм, як і раніше, перемагає, хоча складається таке враження, що він набрид навіть бабусям на лавочках біля будинків. Зміни на краще, очевидно, є. У 2013-му забирався кращий бізнес, неясно було, чого чекати наступного року. Стало зрозуміло, що країна котиться в імлу, але з якою швидкістю і яка глибина нашого тоді падіння? Тим паче, відсутність реальних змін в рамках глобальної світової кризи все одно б нас догнала. Сьогодні страху, що твій бізнес відберуть, стало значно менше, але що він повністю зник, я сказати не можу. Вектор став зрозумілий, але від реальних змін – тільки видимість.

– Які виклики стоять перед бізнесом нині?

Європейські ринки нас особливо не чекають. Цілковитий монополізм – теж реальний виклик для МСБ. Нам потрібно модернізувати виробництво відповідно до стандартів світової спільноти, а вільних коштів на це немає.

– Чому зростає доля тіньового сектора – не будемо торкатися великого бізнесу, візьмемо тільки МСБ?

– Скажу алегорично. Уявіть, що ви вигодували телятко. З надією, що воно виросте і буде мати приплід, даватиме молоко, сметану, сир. Ви годували і напували його, купали і леліяли, а воно виросло яловою коровою, в якої апетити тільки зростають, а сенсу в цьому немає. І вже худоба вас бодає і в дім не пускає. Ще й ображається, коли ви про це їй говорите. По судам тягає. Моральні відшкодування вимагає. А в судах картина аналогічна, тож ви їх тільки й програєте… Втекти від цього нікуди – це ваше, самі вигодували, а от дистанціюватися дуже хочеться.

– Дистанціюватися в тіні?

– Вірно. Представники влади ніколи малому та середньому бізнесу не сприяли, а от заважати – завжди будь ласка. Поки не зміниться система роботи влади, малий та середній бізнес буде продовжувати мінімізувати оподаткування. Усе-таки ми далеко не найдурніші люди в цій країні…

Коментарі