Бізнес переходить на розрахунки готівкою

Share Button

В Україні стали рідше користуватися платіжними картками, помітили в Нацбанку. Дані оприлюднили у звіті на сайті регулятора.

Зараз у використанні українців 11,2 млн карток. Це на 15,9% менше, ніж 2014 року. У структурі всіх платіжних карток збільшилося число безконтактних. Зазвичай такі прив’язують до основного карткового рахунку клієнти крупних банків. Оплачують безконтактними картками невеликі покупки вартістю до 200 грн.

“Зменшення користувачів карток – це результат діяльності Нацбанку й уряду. Завдяки їхній політиці наша економіка поступово переходить у тінь”, – говорить Володимир Марченко, економіст компанії AFS.

За його словами, за останні два роки переважна більшість приватних підприємств, що не працює в реальному секторі економіки, перейшли на готівковий розрахунок зі своїми найманими працівниками.

“Це консалтингові, рекламні компанії, дослідницькі центри, адвокатські контори, інформаційні ресурси. Власників цього бізнесу спонукало відмовитися від платіжних карток те, що у нас нестабільна банківська система. Фінустанови постійно стають банкрутами. Також в цьому процесі відіграло не останню роль те, що цього річ переведення безготівкових коштів у готівку значно подорожчало. Наприклад, у кінці 2015 воно було 10,47 відсотків, зараз – 13,35 відсотків. Бізнесмени навіть у відносинах із своїми діловими партнерами переходять на готівку. Починаються розрахунки, як у 1990-х роках”, – пояснює фахівець.

На його думку, через такий стан речей суттєво зменшується надходження до бюджету.

“Потік коштів з рахунку на рахунок стає невидимим для податківців. Відповідно важко виявити платіжні можливості цілих сфер. Також така ситуація б’є і по банківській сфері. Через те, що більшість населення отримує дуже низькі але офіційні зарплати, а решта має середні, але тіньові доходи, банки не можуть кредитувати людей. Немає гарантії, що вони повернуть гроші. Також падає дохід банків від обслуговування карток. Тому не виключаю, що банки, аби компенсувати ці втрати можуть із травня-червня підняти ціни на касове обслуговування”, – каже Володимир Марченко.

Нагадаємо, в Україні 84% офісних працівників отримує неофіційну зарплату, з якої не сплачено податків. Про це повідомли аналітики компанії із працевлаштування “Хедхантер”. Їхній дослідницький центр проводив опитування на цю тему.

Володимир Гук

Джерело: http://znaj.ua

Коментарі