Допомога працюючому бізнесу в реструктуризації боргів

Share Button

Прийнятий у першому читанні законопроект №3555 “Про фінансову реструктуризацію” покликаний врегулювати порядок реструктуризації боргів працюючого бізнесу перед банками і виконати зобов’язання України щодо меморандуму з МВФ. За нього проголосували 229 народних депутатів.

Розроблений механізм передбачає, що для кожного кредитора буде створений кредитний комітет. В рамках його роботи кредитори будуть оцінювати ризики і вирішувати, як кожен з них може піти назустріч боржнику. Комітет, наприклад, буде здатний списати до 20% боргу, дофінансувати підприємство, ввести додаткових членів його ради, щоб посилити менеджмент. Для того, щоб прийти до рішення, комітету надається три місяці. Якщо за цей час проблема заборгованості не буде вирішена, запускається процедура банкрутства.

Документом пропонується також особливий режим при оподаткуванні окремих операцій, пов’язаних з проведенням процедури реструктуризації і захисту від визнання угод недійсними.

Піти на переговори про перегляд умов погашення заборгованості зможуть не всі боржники. За оцінками, їх 30-40% від загального числа тих, хто зараз має проблеми з платоспроможністю. Експерти оцінюють загальну суму заборгованості компаній, які потраплять під дію запропонованого в законопроекті механізму, на рівні близько 200 млрд грн.

Потенційно подібна реструктуризація може не тільки врятувати корпоративний сектор і зберегти робочі місця, а й оздоровити банківську систему країни. Зараз багато кредити просто віднесені до категорії проблемних або безнадійних, під них банки зобов’язані формувати резерви, вилучаючи з обігу кошти і фіксуючи збитки.

Передбачається визначити термін дії закону “Про фінансову реструктуризацію” протягом трьох років.

 

Джерело: http://www.segodnya.ua

Коментарі