МОП розкритикував новий Трудовий кодекс

Share Button

Представники Міжнародного бюро праці Міжнародної організації праці вказали на недоліки проекту Трудового кодексу України (№1658), виклавши Меморандум технічних зауважень на 255 сторінках.

Серед основних недоліків – відеонагляд, права профспілок, регулювання строкових відносин. Чимало розкритикованих норм „перейшли” із проектів ТК, які МОП розкритикувала у 2003 та 2009 роках. Низка новацій проекту може призвести до надто широких виключень з-під дії конвенцій МОП. У поточній редакції документ призведе до нестабільної зайнятості, коли працівник повністю залежатиме від волі роботодавця, вважає юрист, активіст Соціального руху Віталій Дудін.

Серед загальних зауважень – перевантаженість документу (КЗпП містить 265 статей, тоді як ТК – 368) та відсутність переліку основних термінів.

Бюро настійно рекомендує, щоб реформа не призводила до зменшення свободи об’єднання. Нагадаємо, що проект ТК нівелює роль профспілок, адже у шести випадках вони не зможуть блокувати звільнення (наприклад, через прогул).

Зауваження викликають і норми, присвячені гендерній рівності. Фахівці МОП радять заборонити роботодавцям вимагати від працівника проведення тесту на вагітність при працевлаштуванні. Вимагається поширити на татусів ті ж гарантії, що і для жінок. Бюро занепокоєне тим, що в окремих випадках дозволяється робота 14 річних дітей і при цьому жодних обмежень на тривалість роботи не прописано. Недосконалими вважаються і положення про відеонагляд на роботі у статті 30: воно прирівнюється до втручання в особисте життя.

Як повітили фахівців МОП, у проекті ТК відсутнє визначення „суб’єкта малого підприємництва”. Такі роботодавці можуть звільняти працівників і урізати їм зарплату вдвічі швидше загального порядку – за один місяць. Але документом не визначено, яка компанія є малою. Наприклад, у світовій практиці може йтись про 5-10 осіб, тоді як за українським Господарським кодексом малі підприємства охоплюють до 50 осіб.

У контексті колективних звільнень експерти радять закріпити обов’язок роботодавця попереджати про звільнення не лише профспілку, а й уповноважений державний орган.

Окремі зауваження стосуються інспекції праці: не закріплено їх право реагувати на дискримінацію, а також інспекторів позбавлено права накладати штрафи, яке передбачено нинішнім КЗпП.

Експерти звернули увагу, що українські депутати не врахували зауважень, висловлених у 2003 році, щодо строкових трудових відносин (стаття 60). Визначається „дуже широкий діапазон тих сфер”, в яких допускаються строкові відносини: зокрема, йдеться про найм працівників ЗМІ, культури, а також педагогів. До того ж дозволен укладати строкові договори, якщо є бажання працівника. Такі додговори фактично нівелюють право на захист від незаконного звільнення і можуть нескінченно поновлюватись, що суперечить міжнародним нормам. Сказано, що проект дозволить нескінченно поновлювати тимчасові договори. „Зайвою” фахівці називають статтю 61 проекту ТК, яка передбачає простіше звільнення працівників, що уклали договорів до двох місяців – за одноразове неналежне виконання роботи. Необхідно закріпити наступні положення: — допустимість строкових відносин лише для виконання разової роботи; — заборона таких відносин при виконанні шкідливих робіт; — поновлення строкового договору веде до перетворення відносин на безстрокові.

Таким чином, численні недоліки ТК, про які казала українська громадськість, стали предметом міжнародного вивчення. Фахівці МОП застерігають владу від погіршення захищеності працівників. Але ніщо не переконує владу так, як протести. Тим паче, що наближається Першотравень – свято завоювань робітничого класу, таких як відпустка безпека праці.

Джерело: socportal.info

Коментарі