Для бізнесу відкрилися нові можливості

Share Button

Банки готові нарощувати кредитування малих і середніх підприємств. Про це повідомили опитані агентством банкіри.

“Думаю, що зараз частка малого бізнесу в портфелях дуже невелика, можливо, відсотків 20, але частка буде зростати. Потенціал дуже великий… В цьому сегменті є перспектива розвитку, і банки йдуть туди, де є перспектива розвитку, в той час як у великому корпоративному бізнесі, швидше за все, буде стагнація”, – сказав голова правління ПУМБу Сергій Черненко.

“Робота з невеликими підприємствами все активніше стає одним з найбільш привабливих напрямків діяльності банків. На сьогодні близько 15-20 банків пропонують програми мікрокредитування для МСБ, але ми очікуємо, що поступово кількість таких фінустанов і обсяги кредитування будуть зростати”, – сказала голова правління банку “Кредит Дніпро” Олена Малинська.

За її словами, потенційні інвестори поступово зміщують фокус з великих підприємств у зв’язку з їх високою закредитованістю, що залишилася у спадок з докризових часів, на малі і середні підприємства.

Також фінансування малих і середніх підприємств дозволяє банкам диверсифікувати свої кредитні портфелі і дає можливість фінустановам надалі якісніше управляти ризиками.

За оцінкою Малинської, банки будуть пом’якшувати вимоги для надання фінансування: якість оцінки ризиків буде поліпшуватися, а в результаті вдосконалення технологічних процесів процедура розгляду кредитних заявок буде спрощуватися.

При цьому вона зазначила, що високі депозитні ставки, а також облікова ставка НБУ в даний час все ще є обмежуючими факторами для доступного фінансування підприємств.

Разом з тим банки починають поступово знижувати депозитні ставки, що буде сприяти зниженню кредитних ставок.

“При відсутності в майбутньому будь-яких зовнішніх шоків прогнози щодо макроекономічної ситуації на цей рік досить оптимістичні.

Це дозволить серйозно знизити до кінця 2016 року облікову ставку. У результаті впливу даних факторів доступніше стануть і інвестиції в підтримку українського бізнесу”, – зазначила банкір.

Джерело:businessua.com

Коментарі