У ФРУ сподіваються на відновлення конструктивного діалогу з владою

Share Button

Федерація роботодавців України розраховує, що відновлення конструктивного діалогу бізнесу, уряду, парламенту та профспілок дозволить забезпечити зростання економіки у найближчі роки.

“Протягом двох попередніх років уряд не слухав і не підтримував вітчизняний бізнес. Тому завдання, які уряд ставив перед собою, не були виконані. Ми бачимо перші кроки нового уряду та готовність прем’єр-міністра брати до уваги думку бізнесу. якщо буде відновлений конструктивний діалог з урядом, парламентом та профспілками, економіка зможе подолати виклики, з якими Україна зіштовхнеться у найближчі роки”, – сказав Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ під час засідання Ради організації.

Серед викликів у найближчій перспективі учасники зустрічі назвали ситуацію, яка виникне після імплементації Угоди про Асоціацію Україна-ЄС та дефіцит дербюджету та Пенсійного фонду. “У нас є серйозне побоювання, що після виконання всіх умов Угоди про Асоціацію розвивати виробництво та перетворити Україну на виробничий майданчик Європи буде дуже проблематично. Якщо ми успішно не імплементуємо угоду, то нас чекають достатньо складні часи. Серйозна частина виробництва буде приходити в занепад, люди будуть емігрувати», – заявив директор Інституту економіки і прогнозування НАН України Валерій Геєць, який брав участь в розробці Плану модернізації України. За його словами, істотну загрозу для економіки становить дефіцит держбюджету (4% ВВП) і Пенсійного фонду (7% ВВП).

“З дефіцитом 10-12% ВВП працювати в наступному році буде дуже складно”, – підкреслив Валерій Геєць. Вчений зазначив, що протягом найближчих років може скластися позитивна кон’єктура на зовнішніх ринках, що дозволяє говорити про зростання експорту. “Черговий кон’єктурних цикл може тривати рік-два. Це дозволить отримати економічне зростання, яке припиниться відразу ж після зміни ситуації на світових ринках. Важливо, щоб ресурси, які Україна отримає за час економічного зростання, були використані для модернізації економіки”, – підкреслив Валерій Геєць.

Глава ФРУ резюмував важливість відновлення конструктивного діалогу бізнесу, влади і профспілок. “Для нас важливо, щоб були інвестиції, щоб розвивалася країна, щоб зростав експорт, щоб зростав внутрішній ринок. Якщо прийдуть інвестиції, ми отримаємо нові робочі місця і нові ринки збуту. Але якщо уряд і парламент не будуть прислухатись до думки бізнесу і підтримувати його, то буде дуже складно досягти успіху”, – підсумував Глава ФРУ Дмитро Фірташ.

Заступник глави ФРУ Дмитро Олійник зазначив, що бізнес повинен надати уряду сприяння в максимально швидкому проведенні реформ. “Уряду необхідно допомогти в реалізації кроків, які приведуть до реального економічного зростання. Щоб швидше рости, нам потрібно діяти більш рішуче”, – зазначив заступник голови ФРУ Дмитро Олійник.

Дмитро Олійник на засіданні Ради ФРУ також презентував РЯД ЗАКОНОПРОЕКТІВ та НЕВІДКЛАДНИХ ЗАХОДІВ, що допоможуть вивести економіку країни з кризи і будуть реалізуватися в рамках Плану модернізації України. Мова йде про 17 першочергових законопроектів, серед яких, зокрема, про сприяння інвестиційно-інноваційній діяльності, про зміни до Податкового та Митного кодексів, про легалізацію капіталу та зміну експортних квот до ЄС. Також ФРУ підготувала план невідкладних заходів для стабілізації економіки в державі. Серед пріоритетів – захист прав власності, ефективна фіскальна політика, підтримка реального сектору економіки.

Розроблений ФРУ План модернізації України розрахований на 10 років і передбачає проведення реформ, які дозволять залучити 300 млрд. доларів зовнішніх інвестицій, забезпечити економічне зростання на рівні 5-7% на рік і суттєво підвищити соціальні стандарти.
Джерело: : fru.org.ua

Коментарі