Євросоюз інвестує мільйон євро в українські реформи

Share Button

Про деталі угоди, згідно якої Європейський союз вкладає мільйон євро в українські реформи розповів співголова Ради Реанімаційного пакету реформ та співініціатор громадського руху “ЧЕСНО”, директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко.

Вчора я підписав угоду на мільйон євро. Це кошти, які Європейський союз надає Центру демократії та верховенства права на діяльність Реанімаційного пакету реформ (РПР) – однієї з найпотужніших українських громадських коаліцій. Упевнений, що це буде найефективніший мільйон, інвестований в українські реформи.

Які можливості дадуть нам залучені фінансові ресурси:

  1. Функціонування офісу і Секретаріату РПР ще два роки. Офіс РПР – це чудове місце в центрі Києва, яке працює у форматі Хабу для громадських організацій та активістів, де кожного дня відбуваються десятки зустрічей та зібрань на різні теми як у рамках РПР, так і далеко поза ними. А Секретаріат РПР щодня працює над забезпеченням ефективного функціонування коаліції.
  2. Субгранти для громадських організацій у розмірі 275 тис. євро. В рамках проекту будуть підтримуватися громадські організації, які займаються впровадженням реформ, зокрема, у регіонах.
  3. Проведення заходів та адвокація реформ. За проектом ми проведемо щонайменше 20 експертних обговорень, 20 вуличних акцій, 4 великі форуми, 40 прес-конференцій та брифінгів, 10 семінарів для регіональних журналістів. Також РПР продовжить видавати Дорожню карту реформ та Полісі бріфи. Окрім того буде посилено роботу в напрямку підтримки та просування реформ у регіонах.
  4. Аудит нашої діяльності. Проект передбачає проведення не лише аудиту фінансів за проектом, але й оцінку змістовної роботи, яка має здійснюватися щороку.

Серед пріоритетів діяльності РПР на наступні два роки сім ключових напрямків: судова реформа й запуск антикорупційного суду, децентралізація, реформа публічної адміністрації та правоохоронних органів, зміна виборчого законодавства, повноцінний запуск суспільного мовлення та розширення ефективності механізму доступу до публічної інформації, максимальне включення громадських експертів у процес підготовки змін Конституції.

Реанімаційний пакет реформ це унікальна коаліція для України.

Коаліція складається із 59 громадських організацій, серед яких найбільш потужні громадські організації України: ОПОРА, Центр протидії корупції, Центр демократії та верховенства права, Центр Ейдос, Центр ЮА, Центр політико-правових реформ, Transparency International Україна, Фонд “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, Інтерньюз Україна.

РПР має величезну впізнаваність у владних кабінетах. Коаліцію далеко не скрізь люблять, але знають і рахуються. Міністри з власної ініціативи звертаються до РПР із проханнями про зустріч із нашими експертами. І це демонстрація того, що об’єднаний спільний бренд дає величезний синергетичний ефект.

Коаліція має серйозні досягнення у сфері адвокації реформ, зокрема їхнього законодавчого забезпечення. За два роки роботи 80 законів із бази адвокації РПР були ухвалені парламентом. Важливо відмітити, що багато з цих законів розробляли громадські організації-члени РПР ще до створення коаліції. Також у різних законах є різна ступінь залученості наших експертів до розробки текстів – від 100% авторства до співавторства у робочих групах. Тим не менше в багатьох випадках слова “цей закон підтримує РПР” мали магічний вплив на позитивні результати голосування законопроекту у Верховній Раді.

Реанімаційний пакет реформ здійснює феноменальну міжнародну роботу. З метою посилення адвокації реформ ми залучаємо Європейський союз, Світовий банк, посольства провідних країн.

Нам вдалося завоювати репутацію ретранслятора інтересів громадянського суспільства і вхідної точки для співпраці, отримання експертної позиції, пошуку партнерів. Коли Уряд планує співпрацю з громадянським суспільством – найшвидше звертаються до нас. Так, 59 організацій це далеко не все громадянське суспільство, однак нікому не вдалося й не вдавалося раніше зробити щось краще.

Джерело:uainfo.org

Коментарі