Зарплата в конвертах конвертується у проблеми

Share Button

Нелегальна зайнятість працівників та зарплата «в конвертах» – актуальна в Україні проблема.

Такий працівник повністю беззахисний перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за необхідне, і доти, доки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати і трудового стажу.

Варто вже відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин. Людям треба усвідомити, що згода отримувати зарплату «в конвертах» у майбутньому позбавляє їх всіх соціальних гарантій.

Задля захисту прав громадян, пов’язаних з легалізацією трудових відносин між роботодавцями і найманими працівниками у місті Рівному, розпорядженням міського голови № 681-р створено міську робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Вона проводить роз’яснювальну роботу із суб’єктами господарювання щодо укладання трудових договорів з найманими працівниками та забезпечення рівня заробітної плати не нижче від мінімального розміру.

У разі продовження режимів роботи закладів торгівлі та підприємств ресторанного господарства в нічний час основною вимогою до суб’єктів підприємницької діяльності є укладання додаткових трудових договорів з найманими працівниками. У 2016 році робоча група обстежила два ресторани, які подали заяви на продовження режиму роботи.

З суб’єктами підприємницької діяльності – фізичними особами постійно проводиться роз’яснювальна робота щодо переваг легального використання найманої праці та про їхню відповідальність у разі порушення вимог чинного законодавства про працю, про факти виплати зарплати в «конвертах» і використання незареєстрованої найманої праці. У 2016 році легалізовано трудові відносини із 926 найманими працівниками.

Попри те що робота державних органів влади в цьому напрямку дуже важлива і необхідна, громадяни повинні зрозуміти, що їм теж варто підключитися до вирішення цієї проблеми. Ніхто не зможе краще змусити роботодавців чесно платити зароблені гроші, ніж самі працівники, які можуть просто не погоджуватися на роботу за невигідними для себе умовами.

Відсутність цивілізованих трудових відносин свідчить про наявність порушень законодавства України одночасно і роботодавцем, і працівником. Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) тягне за собою адміністративну відповідальність (штраф на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, від п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 8500 – 34 000 грн.

Крім цього, встановлена кримінальна відповідальність за неукладання трудових договорів з найманими працівниками та грубе порушення законодавства про працю

(ст. 172 Кримінального кодексу України) і за умисне ухилення від сплати податків

(ст. 212 Кримінального кодексу України).

Виплата зарплати «у конвертах» та праця без належного оформлення трудових відносин мають характер руйнівної сили як для всієї економіки, так і для кожного громадянина.

Лариса САСЬКО,

начальник відділу з питань праці
Рівнинського міського управління
праці та соціального захисту населенн
я

Джерело:7d.rv.ua

Коментарі