Посол ЄС : В українців не вистачає знань, як виходити на європейські ринки

Share Button

Представник Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський в інтерв’ю виданню «Главком» пояснив, чому українському бізнесу важко виходити на європейські ринки. Навіть за умов Зони вільної торгівлі, яка почала діяти між Україною та країнами ЄС.

«Це слабкість української економіки, – вважає Томбінський. – У людей не вистачає знань, як виходити на ринки, де шукати переваг, як використати цю відкритість. Сьогодні європейський напрямок в українському експорті та імпорті є домінуючим – майже 40% українського товарообігу йде з Європейським Союзом. І цей процес зараз буде ще нарощуватися. Ми в доволі унікальній ситуації в Україні, бо Європейський Союз зараз вкладає свої гроші в те, щоб навчити українських виробників, малий, середній бізнес тому, як заходити на європейські ринки. Я такого ще не бачив, щоби хтось надавав допомогу, щоби нам створювати більшу конкуренцію», – заявив представник ЄС в Україні.

Він додав, що ЄС необхідна конкуренція на ринках. Конкуренція потрібна споживачам. Тоді ринок має більше шансів на якіснішій товар за меншою ціною та на розвиток. «Конкуренція є двигуном пошуку кращого рішення. Тому допомога українському експорту в інтересах європейських споживачів», – пояснив таку ситуацію Томбінський.

Представник ЄС зауважив, що в умовах ЗВТ першими спроможними використати ці можливості виявились ті, хто вже був на європейських ринках, бо в них є сертифікований продукт: це переважно аграрний сектор, який уже експортував до Європейського Союзу і до часу початку дії Зони вільної торгівлі.

 

«Ми також відчули результати відсутності української системи державного контролю, яка би допомогла надати виробникам сертифікати відповідно до європейських норм. На європейському ринку діє принцип відповідальності продуцента. Він сертифікує свої продукти, після того відповідає за можливі помилки та відповідність продукції стандартам. Ця система не запрацювала в Україні так, щоби можна було більш масштабно виходити на європейський ринок», – підкреслив Томбінський.

 

 

Коментарі