Українців чекають “драконівські” податки

Share Button

Доктор економічних наук Ерік Найман зазначив, що податкова амністія стане для українців “страшним сном”, оскільки їх змусять оплачувати податок, який виник через курсову різницю іноземної валюти при купівлі, приміром, нерухомості. На думку Наймана, на українців чекає справжня “маховщина”.

Як працюватиме новий податковий маховик Найман продемонстрував на конкретному прикладі:

“1. Людина заробила і задекларувала у 2008 році 500 тис грн.
2. Вона купила на них 100 тис дол за тодішнім курсом 5 грн за дол.
3. У 2017 році вона придбала квартиру за курсом майбутнього року – хай 25 грн за дол, тобто його витрати складуть 2,5 млн грн.
4. Автоматично виникає податкове зобов’язання: заплатити 30% – 600 тис грн – з 2 млн грн (2,5 млн грн мінус задекларовані 0,5 млн грн).
5. Щоб цього уникнути, треба взяти участь у податкової амністії і заплатити 3% – 60 тис грн.”, – пише Найман і додає, що податок змушені будуть платити всі.

Таким чином, навіть ті, хто заробив свої гроші абсолютно легально й зі сплатою всіх необхідних податків, буде змушений заплатити податок ще раз – тепер уже не з доходів, а зі заощаджень – або “ризикує потрапити на драконівські 30%. Думаю, що таких прикладів безліч.”, – пояснив Найман у своєму блозі на “УП.”

На думку економіста, податкова амністія негативно впливатиме не лише на дохід українців, але й вдарить по ринку нерухомості.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що пенсіонерам – колишнім депутатам запровадили 18% податок із високих пенсій.

Джерело: znaj.ua

Коментарі