До чого готуватися громадянам у разі прийняття закону про податкову амністію

Share Button

На сайті ВРУ зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо податкової амністії та оподаткування непідтвердженого доходу)» від 23.05.2016 р. № 4713.

Податкова амністія (як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту) є логічним продовженням податкового компромісу, що став інструментом звільнення від відповідальності платників податків за заниження податкових зобов’язань із податку на прибуток підприємств і/або ПДВ.

Метою законопроекту є налагодження правовідносин між державою та фізичними особами (у т.ч. самозайнятими) за допомогою їх звільнення від юридичної відповідальності за умови розкриття сум одержаних станом на 1 січня 2016 року доходів попередніх податкових періодів, що перевищують 200000 грн, та їх сплати за зниженими ставками стосовно доходів фізичних осіб — 0, 3 та 6%.

Стисло кажучи, ПКУ планують доповнити низкою норм, серед яких мають визначити поняття «непідтверджений дохід платника податку» — це сума коштів, що становить різницю між сумою витрат платника податку на придбання в Україні та за кордоном товарів, робіт, послуг й інших матеріальних цінностей у податкових періодах, починаючи з 1 січня 2016 року, і сумою доходів платника податку, що був оподаткований або звільнений від оподаткування в порядку, установленому законодавством, у минулих і поточному податкових періодах.

Ставка ПДФО для непідтверджених доходів платника податку становитиме 30% від бази оподаткування.

Інакше кажучи, якщо платник податку, скажімо, придбав житло в столиці за 500000 грн, при цьому за весь час своєї трудової діяльності офіційно заробив 200000 грн, — із різниці в 300000 грн (якщо такий платник податку не скористається правом на податкову амністію) доведеться заплатити ПДФО за ставкою 30%.

Важливо, що непідтверджений дохід у разі прийняття законопроекту рахуватиметься відносно витрат, здійснених із 1 січня 2016 року. Тобто особи, які придбали майно до зазначеної дати, не потрапляють до зони ризику.

Тож якщо законопроект таки приймуть і жорстко візьмуться за його виконання, існує велика ймовірність, що у шафах пересічних громадян з’явиться кіпа договорів поворотної фіндопомоги, наданої один одному задля уникнення оподаткування. Адже якщо наразі майже зубожілі українці всіма родичами збирають кошти на житло, то в разі прийняття змін такі кошти треба буде обкладати ПДФО чи за ставкою 5% (як дохід від членів сім’ї другого ступеня споріднення), чи за ставкою 30% як непідтверджений дохід. Або ж офіційно позичати такі кошти один в одного на невизначений строк.

Джерело: interbuh.com.ua

Коментарі