У кого забрали право на дострокову пенсію

Share Button

Кабінет Міністрів України на 40% скоротив список професій, представникам яких було дозволено виходити на дострокову пенсію. Права на пільгову пенсію відтепер будуть позбавлені, приміром, директори шахт, головні інженери, механіки, енергетики, технічні керівники та їх заступники, майстри.

Раніше більше мільйона українців мали право виходити на пенсію до досягнення пенсійного віку. Ще в 2003 році Кабмін затвердив два списки (Список №1 і №2) з переліками професій, працівники яких мають право виходити на пенсію на пільгових умовах. У першому списку знаходяться найшкідливіші роботи – шахтарі, атомники, гірники, льотчики. У другому списку знаходяться викладачі, медпрацівники, різноробочі на певних підприємствах, актори і геологи. Серед працівників шахт, в новому списку залишаються лише ті, які повний робочий день проводять під землею і ті, хто обслуговує персонал, зайнятий під землею (медперсонал в шахтах, співробітники служби зв’язку під землею). Те ж стосується і співробітників метрополітену, будівельників, які працюють під землею.

Якщо в старому списку спеціальностей були практично всі працівники: від головного інженера до електрика, то згідно з новим списком раніше на пенсію зможуть виходити тільки ті, хто зайняті підземними роботами. Втім, національні профспілки незадоволені урядовим рішенням скоротити кількість професій, які мають право на достроковий вихід на пенсію. “Було б добре, якби це скорочення відбулось за рахунок покращення фактичних умов праці, вивільнення людей зі шкідливих виробництв.

На жаль, фактичні умови праці погіршилися. Бізнес економить на коштах, які мають спрямовуватись на охорону праці, безпеку праці”, – сказав під час засідання Кабінету Міністрів України голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. “Не погоджуюсь із тезою, що бізнес економить. Думаю, що рішення абсолютно правильне. Але, ми завжди давали пільги по назві професій. А ми хотіли б, щоб пільги давали по робочому місцю. Тому нам треба робити атестацію робочих місць і тоді вже визначати пільги”, – зазначив заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко. Є ще одна проблема, про яку, на жаль, мало згадують. Так, за даними Федерації роботодавців України, принаймні 600 підприємств потерпають від непомірного навантаження по фінансуванню пільгових пенсій за першим і другим списками, і їх кількість постійно зростає.

Кожне з цих підприємств є потенційним банкрутом, оскільки Пенсійний фонд України регулярно ініціює процедури банкрутства через зростаючі борги по пільгових пенсіях і штрафних санкціях за їх несплату. “Щороку на відшкодування пільгових пенсій витрачається біля 5 млрд грн., які вимиваються із обігових коштів підприємств. Загальний борг підприємств, який продовжує зростати у геометричній прогресії вже сягнув майже 8 млрд грн.”, – поінформував уряд замглави ФРУ Олексій Мірошниченко. Він також запропонував урядовцям ознайомитись із законодавчою ініціативою Федерації роботодавців – законопроектом №2632. Зазначений проект закону передбачає механізми для вирішення проблеми заборгованості по пільговим пенсіям. Серед них – скасування обов’язку підприємств напряму фінансувати виплату пільгових пенсій, а також запровадження додаткового розміру єдиного внеску для роботодавців за осіб, які нині працюють у шкідливих та важких умовах (+15% для Списку №1 та +7% для Списку №2).

Крім того, передбачається розстрочення боргів, які накопичились на момент прийняття закону, строком на 5 років. В ФРУ зазначають, що крім врегулювання проблеми боргів та запровадження простого механізму фінансування пільгових пенсій, законопроект №2632 створює суттєві стимули до підвищення безпеки і покращення умов праці через економічну мотивацію роботодавця. Адже за ліпших умов праці – менші витрати на сплату єдиного внеску.

Джерело: fru.org.ua

Коментарі