АМКУ розробить документ для визначення допустимості державної допомоги у сфері навчання та працевлаштування

Share Button

До кінця 2016 року Антимонопольний комітет розробить проект документа щодо визначення критеріїв допустимості державної допомоги на працевлаштування окремих категорій працівників, створення нових робочих місць та профільну підготовку працівників.

Документ готуватиметься за результатами співпраці учасників робочої групи, до якої увійдуть представники державних органів влади, громадськості, бізнес-спільноти. Учасники планують підбивати проміжні підсумки щомісяця.

Саме з цього приводу 1 липня 2016 року в Антимонопольному комітеті України було проведено установчу зустріч Робочої групи з розроблення проекту нормативно-правового акта щодо визначення критеріїв допустимості державної допомоги на:

  • професійну підготовку працівників;
  • працевлаштування окремих категорій працівників та створення нових робочих місць.

У засіданні взяли участь Юджин Стюарт, керівник Проекту ЄС, експерт з питань державної допомоги, представники Міністерства соціальної політики України, Державної служби зайнятості України, Фонду соціального захисту інвалідів, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, юридичних компаній, громадських організацій.

Учасники зустрічі обговорили низку проблем, що виникнуть під час імплементації правил Європейського Союзу щодо надання державної допомоги із вищезазначених напрямків. Проблеми пов’язані насамперед з відмінністю систем законодавства та термінології в Україні та ЄС.

 

Довідково

На виконання міжнародних зобов’язань України, які виникли, зокрема, внаслідок підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС з метою забезпечення захисту та розвитку конкуренції, Верховною Радою України 1 липня 2014 року прийнято Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», який набирає чинності у повному обсязі 2 серпня 2017 року.

Закон визначив Антимонопольний комітет України як Уповноважений орган з питань державної допомоги і встановив правові засади проведення моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання та здійснення контролю за допустимістю такої допомоги для конкуренції.

Система моніторингу та контролю за допустимістю державної допомоги суб’єктам господарювання включає в себе, зокрема, розроблення нормативної бази з урахуванням acquis ЄС.

Нагадаємо, 24 червня 2016 року в Антимонопольному комітеті було проведено установчу зустріч Робочої групи з формування критеріїв оцінки допустимості державної допомоги для забезпечення сприяння розвитку регіонів (підтримка інвестицій і операційна допомога) та суб’єктів малого і середнього підприємництва.

Коментарі