ЗРОБИТИ БІДНІСТЬ ІСТОРІЄЮ

Share Button

У ході 105-ї сесії Міжнародної Конференції Праці, яка відбулася на початку червня у Женеві, Україна стала 53-ою державою-членом Міжнародної організації праці, що ратифікувала Конвенцію № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення – ключовий міжнародний документ, що визначає всеосяжну і адекватну систему соціального забезпечення.

Найкращі представники «людей праці» з усього світу на щорічному своєму зібранні довели, що вміють працювати добре, довго та наполегливо. Конференція у Женеві об’єднала понад 5000 делегатів – представників урядів, роботодавців і профспілок – з 187 держав-членів МОП. У центрі роботи цьогорічної 105-ї сесії Міжнародної Конференції Праці були питання гідної праці задля миру та безпеки, дотримання державами-членами конвенцій і рекомендацій МОП. Делегати узгодили заходи, що їх мають вживати країни-члени для виконання ратифікованих конвенцій, а також вдосконалили світовий морський Трудовий кодекс. МОП поставила перед собою дуже амбітну ціль – до 2030 року зробити бідність історією.

Досить потужним був і  десант української сторони на Конференції: представники Кабінету Міністрів, Міністерства соціальної політики, Державної служби зайнятості, Державної служби з питань праці, організацій роботодавців та профспілок, а також Постійного представництва України в Женеві.

Так, під час робочої зустрічі Павло Розенко, віце-прем’єр-міністр України, здав на зберігання документ про ратифікацію Конвенції про соціальне забезпечення (мінімальні норми) 1952 року (№ 102) Генеральному директору МОП Гаю Райдеру. При отриманні документа про ратифікацію пан Райдер підкреслив, що «ухваливши Конвенцію у всіх її дев’яти частинах, що охоплюють усі основні соціальні ризики, Україна зробила важливий крок уперед у забезпеченні рівня соціального захисту на рівні з принципами соціальної солідарності, доступності, відповідності та фінансової стійкості. На думку пана Райдера, ратифікація також має сприяти досягненню пріоритетів нещодавно прийнятої Програми Гідної Праці для України на період 2016-2019 рр.

У свою чергу, Павло Розенко підкреслив, зокрема, що український уряд вдячний МОП за допомогу, надану при підготовці ратифікації Україною Конвенції № 102. На думку віце-прем’єр-міністра, ратифікація цієї ключової Конвенції створює міцну правову основу для посилення системи соціального захисту в Україні в умовах економічної кризи та зовнішніх загроз. «Це спонукає нас до більш тісної координації зусиль з МОП та іншими організаціями системи ООН для надання нашому міжнародному співробітництву потужного соціального виміру. У цьому ключі глобальна ініциатива ООН щодо запровадження національних мінімальних рівнів соціального захисту у світлі Рекомендації МОП № 202 дозволить поставити національний діалог з цього питання на міцну основу міжнародних стандартів соцального захисту.» – сказав віце-прем’єр-міністр України. За його словами, до цієї події Україна йшла понад 10 років.

Конвенція № 102 розпочала історію свого існування з 1952 року. Можна стверджувати, що саме тоді розпочався процес створення якісно нової європейської системи соціального захисту, яка стала фундаментом для національних систем соціального забезпечення майже усіх країн Європи. Соціальне забезпечення є правом людини, і кожній людині, незалежно від того, де вона живе, має бути гарантовано мінімальний рівень базового соціального захисту. Відповідні гарантії закладені саме в Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпечення. Прийнята в 1952 році, Конвенція є міжнародним стандартом, який вплинув на всесвітній розвиток соціального забезпечення починаючи з другої половини ХХ-го століття й надалі. Ратифікація Конвенції активно сприяється МОП з метою збільшити число країн, що її ратифікували, до 60-ти на час сторіччя МОП у 2019 році.

Коментарі