Бізнесмени засвідчують зменшення корупції

Share Button

Підприємці вважають, що електронна система ProZorro суттєво (27%) або частково (53%) зменшує корупцію в державних закупівлях. Якщо за традиційної “паперової” системи з корупцією стикалися 54% бізнесменів, то за системи ProZorro цей показник зменшився до 29%. Про це свідчать результати опитування, яке було проведено за підтримки USAID, повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Під час дослідження бізнесмени порівнювали старі “паперові” тендери та нову електронну систему на предмет корупційної складової та умов доступу до торгів. Отримані результати свідчать, що з впровадженням ProZorro довіра бізнесу до державних закупівель зросла. В цілому підприємці активно користуються системою ProZorro: участь в закупівлях брали більше 80% респондентів. При цьому 64% з них брали участь в закупівлях вже більше трьох разів. Значний процент опитуваних (80%) зазначили, що ProZorro забезпечує простоту оформлення документів і значною мірою вирішує проблему відкритості, доступності та чіткості інформації про конкурс (68%) та про вибір переможця (57%).

Повний перехід на систему ProZorro відбувся 1 cерпня. Лідером у використанні ProZorro є Київська область, де економія склала 1,98 млрд грн.

Нагадаємо, що З 1 квітня 2016 року усі надпорогові тендери (від 200 тис для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт) у ProZorro перевели центральні органи влади, великі держпідприємства і природні монополісти. Починаючи з 1 серпня ProZorro є обов’язковою також для місцевих органів влади, комунальних підприємств і інших організацій, які використовують кошти платників податків.

Джерело: ckp.in.ua

Коментарі