Угода між Кабміном, роботодавцями та профспілками захищає інтереси олігархів

Share Button

Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин, яку днями підписав Кабінет міністрів, захищає інтереси Ахметова та Фірташа. Так вважають в раді Демократичних профспілок України.

Заява Ради Об’єднання «Демократичні профспілки України» в зв’язку із підписанням Урядом В.Гройсмана Генеральної угоди із профспілками та роботодавцями про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин на 2016-2017 роки.

Напередодні 25-ої річниці проголошення Незалежности України та, по-суті, в рамках пов’язаних з нею святкових заходів 23 серпня 2016 року Кабінет Міністрів України урочисто підписав «Генеральну угоду із профспілками та роботодавцями про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин» на 2016-2017 роки.

Теле-ЗМІ та Інтернет-ресурси Уряду, Федерації профспілок України та Федерації Роботодавців України широко висвітлили цю подію як свідчення, буцімто, наявности в Україні ефективно діючої системи «соціального діалогу» між владою, профспілками та роботодавцями. Ніхто з них, ти не менше, не зміг ясно повідомити суспільству: яких же саме покращень та соціально-значущих позитивних результатів вдалося добитися сторонам Угоди для українських трудівників?

Тим часом, ще незадовго до підписання Угоди ціла низка учасників переговорного процесу зі сторони профспілок неодноразово вказувала на те, що вона фактично ще далі знижує правові гарантії соціально-трудових прав трудящих, порівняно навіть із так само «вихолощеною» та безпредметною, по-суті, Генеральною угодою 2010 року, що діяла досі.

Однак, на ключовому етапі «принципового визначення» (підписувати нову Угоду, чи – ні) усі ці заперечення раптово ніби «розтанули», чим засвідчили їхній від початку несерйозний, суто «ритуальний» характер, покликаний якось замаскувати повну безпринципність усіх причетних до «переговорного процесу» та підписання Угоди суб’єктів.

Федерація Роботодавців України прямо заявляє, що в основі Угоди лежать «принципи, прописані в Плані модернізації України» – політико-декларативному документі, написаному, як це загальновідомо, в 2015 році групою фахівців на замовлення саме Дмитра Фірташа (що він абсолютно не приховує, а навпаки – всіляко розголошує та рекламує).

Іншою особою, яка не є настільки ж публічно «засвіченою» в діючому на Україні офіційному «механізмі соціального діалогу», але яка має в цій системі істотний контроль як над «стороною роботодавців», так і над «стороною профспілок», є старший партнер Дмитра Фірташа по партії «Опозиційний блок», яку вони разом спонсорують, – Рінат Ахметов.

Принциповим є також те, що навіть через понад два роки після «перемоги Євромайдану» та втечі з України про-московського узурпатора В. Януковича юридичною основою «Генеральної Угоди на 2016-2017 роки» став прийнятий саме за часів його сумнозвісного правління закон «Про соціальний діалог» від 23 грудня 2010 року, який штучно відсторонює від переговорного процесу з укладення Генеральної Угоди між Урядом, профспілками та роботодавцями нові незалежні профспілки, котрі виникли на Україні за останні роки та не є підконтрольними олігархічним «приватизаторам» колишнього загальнонародного майна, що маскуються зараз під красивим словом «роботодавці».

Тому, називаючи речі властивими їм іменами, Демократичні профспілки України прямо заявляють: «Генеральна Угода на 2016-2017 роки із профспілками та роботодавцями», підписана Кабміном В.Гройсмана 23 серпня 2016 року, фактично є угодою Уряду з двома всім відомими олігархами – Рінатом Ахметовим та Дмитром Фірташем – і відповідають інтересам лише цих двох осіб, порівняно нечисельної групи людей, які займають «хлібні» місця «попихачів» у створених ними «вертикалях», та – їхніх «ляльководів» у московському Кремлі.

Натомість, для українських трудящих ця Угода має вельми сумні наслідки, дозволяючи олігархам та Уряду ніби «юридично леґітимно» відмовитись від соціальних зобов’язань, передбачених Угодою 2010 року, яка готувалася ще на попередній, «до-януковичівській», правовій базі, але фактично з самого моменту її підписання систематично та грубо порушувалась.

В зв’язку з цим Рада Всеукраїнського об’єднання професійних спілок «Демократичні профспілки України» заявляє, що:

1)ми засуджуємо підписання Генеральної Угоди між Кабінетом Міністрів України, роботодавцями та профспілками на 2016-2017 роки, як такої, що фактично відображає інтереси лише двох одіозних про-московських олігархів та явно не відповідає інтересам більшости українських трудящих;

2) ми будемо добиватися скасування та перегляду антинародного законодавства про «соціальний діалог» доби диктатури Януковича, яке створює штучні бар’єри для участи в переговорах на національному та галузевих рівнях нових незалежних профспілок, непідконтрольних «олігархату», як такого, що порушує Конституцію України та фундаментальні Конвенції Міжнародної організації праці №87 та 98;

3) ми будемо всебічно протидіяти скасуванню, на підставі нової угоди 2016 року, соціальних гарантій, закладених у галузевих угодах, укладених на базі Генеральної Угоди 2010 року, зокрема – вимагаючи, в кожному випадку, повного та конкретного звіту про їхнє фактичне виконання;

4) ми добиватимемось участі нових незалежних профспілок у переговорах про укладення Генеральної Угоди на наступний термін;

5) ми створюватимемо, відповідно до ратифікованих Україною Конвенцій Міжнародної організації праці, нові незалежні «площадки» для ведення колективних переговорів на національному та інших рівнях, добиваючись їхнього визнання Урядом України відповідно до прийнятих ним на себе правових зобов’язань перед Міжнародною Організацією Праці, Радою Європи, ОБСЄ та ЄС.

firstsocial.info

 

Коментарі