Чому перевірки не виведуть зарплату з тіні

Share Button

Значна частина підприємств виплачує зарплату в конвертах, бо в Україні високі податки, слабкі профспілки та висока корупція.Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

“Немає простого рецепту, як побороти зарплату в конвертах. Рейди податківців не зможуть заставити всіх платити чесно, бо робляться вибірково. Якщо б порушували закон два-три відсотки підприємців – перевірки мали б ефект. Коли порушення масові – сил податківців на всіх не вистачить. Частина підприємців злякається, а частина схоче відкупитися, зважаючи на наш рівень корупції”, – сказав економіст.

На думку Олександра Жолудя, держава має діяти комплексно: посилювати перевірки та позиції профспілок, знижувати податки і корупцію.

“Податки в Україні вищі, ніж в сусідніх країнах. На кожну гривню зарплати треба заплатити 40 копійок податків. Щоб їх знизити, треба подумати, які бюджетні витрати ми можемо скоротити. Найбільші з них – пенсії та державні борги”, – сказав він.

Нагадаємо, перевірки Державної фіскальної служби виявили, що 61$% підприємств виплачують зарплату в конвертах. У січні-липні 2016 року понад 92 тис. осіб працювали без укладання трудових угод. До бюджетів вони сплатили понад 28 млн грн податку на доходи фізичних осіб і понад 31 млн грн єдиного соціального внеску. Крім того, виявили понад 32 тис. громадян, які займалися підприємництвом без офіційної реєстрації. Вони сплатили до бюджету близько 15 млн грн податків.

Джерело: gazeta.ua

Коментарі