Топ-3 причини, через які позбавляють субсидії

Share Button

Уряд виділив 52 млрд грн на субсидії в опалювальний сезон для дев’яти мільйонів українців, однак у Кабінеті міністрів попередили, що деяким громадянам можуть відмовити у її призначенні з трьох причин.

Купівля на суму від 50 тис. грн протягом року

Йдеться, зокрема, і про медичні маніпуляції, наприклад, корекції зору. Якщо ж це операція, необхідна для забезпечення життєдіяльності, такі витрати в органах соціального захисту враховувати не будуть. Однак експерти уточнюють, що велика покупка позбавляє права субсидії всього на один рік.

Високий дохід

Розмір мінімально необхідного доходу, який дозволяє сім’ї отримувати субсидію, розраховується індивідуально. Субсидія покриває “комуналку” у межах соціальної норми. Але якщо дохід громадян дозволяє сплатити її самостійно, то субсидія не призначається.
Суми у платіжках українців, які оформили субсидії, діляться на дві частини: обов’язковий платіж (платить сім’я) і сума, яку покриває субсидія. Наприклад, для сім’ї з трьох осіб у Києві з доходом у 10 тис. грн обов’язковий платіж складе 2 128 гривень.
Соціальна норма покриває:
– Опалення 73,5 квадратних метрів – 2 511 грн (за тарифом “Київенерго”);
– 13,2 кубометрів газу – 89,76 грн;
– 7,2 кубометрів холодної води – 88,56 грн;
– 4,8 кубометрів гарячої води – 398,8 грн;
– 160 кВт×час електроенергії – 148,8 гривень.
Таким чином, компенсація субсидії складе 3 236,9 гривень.

Однак якщо обов’язковий платіж перевищує 3 269 грн, то у такому випадку розраховувати на субсидію вже не можна. Отже, відмовити у субсидії можуть лише у тому випадку, якщо сім’я з трьох осіб заробляє не менш 12 150 гривень.

Приховування додаткового доходу
Міністерство фінансів уже кілька місяців проводить перевірку одержувачів соціальної допомоги,зокрема і субсидій. Як пояснили у відомстві, боятися тим, хто, наприклад, у невеликих обсягах продає сільськогосподарські продукти власного виробництва, не варто. Водночас ті, хто, приховує дохід від здачі житла в оренду, субсидій можуть позбутися.
Крім того, експерти зазначають, що у деяких випадках субсидія буде лише частково покривати витрати на комуналку. Наприклад, якщо пенсіонер сам проживає у квартирі площею 80 кв. м, то державна компенсація буде нараховуватися тільки на опалення 35,2 квадратів. Аналогічна схема застосовується і до споживання води, газу та електроенергії – якщо витрата перевищує встановлені нормативи, то різницю доведеться оплачувати самостійно за повним тарифом.

Джерело: businessua.com

Коментарі