Як повернути переплачені суми податків?

Share Button

Кожен платник може повернути собі помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання, за умов, затверджених законодавством (ст. 43 Податкового кодексу України).  

Для цього такому платнику необхідно подати заяву довільної форми про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми. При цьому в заяві слід зазначити напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

У разі повернення надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на додану вартість такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

Повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платникам податків здійснюється з бюджету, у який такі кошти були зараховані.

Джерело: khoda.gov.ua

Коментарі