Київський міжнародний економічний форум

Share Button
Об’єктивний погляд «зі сторони» на роль і місце нашої країни у світовій економіці стане однією з найгостріших тем третього Київського міжнародного економічного форуму (KIEF), який відбудеться 6–7 жовтня 2016 року.

Україна є найбільшою за площею державою, що розташована в Європі, а за чисельністю населення вона посідає п’яте місце. Незважаючи на такий потужний демографічний і географічний потенціал, в Україні відбувається деіндустріалізація, а суттєву частку ВВП забезпечують екстенсивний розвиток сировинного сільського господарства та постачання іншої сировини.
Попри постійне зростання обсягу ІТ-продукції та розвиток інших секторів економіки, її структура погіршується. При цьому в самій Україні існують два діаметрально протилежні погляди зсередини на роль країни в політичному й економічному житті світу. Вони або занадто критичні, або навпаки — бравурні та розраховані на непоінформовану людину. Якою ж є фактична роль України у світовому розподілі праці? В якому напрямку вона змінюється? Цьому буде присвячено дискусію на панелі «Україна на світовій економічній мапі», до якої запрошено послів США, Канади, Ізраїлю та Туреччини. Другий день КIEF-2016 буде присвячений залученню до України інвестицій, міжнародному співробітництву, інвестуванню та торгівлі.
Численні політичні дискусії, які точаться щодо європейської інтеграції України, зумовлюють необхідність відвертої професійної розмови з європейськими партнерами з одного боку, та відомими українськими економістами і представниками бізнесу — з іншого. Як Україні найшвидше інтегруватися до європейського економічного простору? Чи є це панацеєю для подолання відставання? Що таке європейські стандарти? В чому полягає конкурентоздатність вітчизняної економіки та якими є перспективи її подальшого розвитку? Які основні недоліки українського законодавства? Якими є очікування наших західних партнерів? Відповідь на ці питання повинна дати дискусія «Міжнародне співробітництво: Україна — Європа». Застосування досвіду інших країн — плідна ідея для зміни траєкторії розвитку держав, що відстають. Такі спроби зазвичай мають характер наслідування: з метою використання найбільш ефективних методів та уникнення помилок, зроблених країною-взірцем. Україна — територіально, культурно і, безумовно, ментально — європейська країна.
Але, є сенс розглянути досвід не європейських держав, а саме країн Азії, причому й тих, що вже досягли успіху, й тих, які нещодавно стали на шлях розвитку. В цілому, азіатський вектор не заперечує, а доповнює західний напрямок нашої глобальної співпраці. Вибудовування серйозних партнерських стосунків на Сході належить до найважливіших перспектив сучасної України. Серед переліку конкретних завдань: просування вітчизняних технологій, боротьба за ринки збуту для української сільськогосподарської та промислової продукції, пропагування української освіти.
Серед питань, що насамперед цікавитимуть вітчизняних фахівців, — досвід інноваційного розвитку багатьох азійських країн. Як їм це вдалося й чому? Про це та інше під час дискусійної панелі «Міжнародне співробітництво: Україна — Азія» говоритимуть провідні економічні експерти, зокрема інвестор і ментор у Chinaccelerator Сінгх Манміт, віце-президент однієї з провідних будівельних та інвестиційних компаній Китаю Anhui Foreign Economic Construction (Group) Co., Ltd Чжан Чхунхуа, заступник генерального секретаря Ради співробітництва тюркомовних країн (Тюркської ради) Омер Коджаман та керівник міжнародного центру ділового співробітництва ICC Ukraine в країнах Перської затоки Юрій Сидоров. Загалом, програма третього Київського міжнародного економічного форуму складатиметься з пленарного засідання та понад півтора десятка панельних дискусій.
У форумі братимуть участь кілька десятків авторитетних іноземних і українських спікерів: відомі економісти та реформатори, представники великих міжнародних компаній, громадські діячі, члени Кабінету міністрів України та депутати Верховної Ради. В тому числі — експерти з цілої низки країн, чий досвід з економічних перетворень може бути корисним для України. Київський міжнародний економічний форум (Kyiv International Economic Forum, KIEF) — постійно діючий майданчик для формування стратегії економічного розвитку України. Орієнтований на організацію діалогу експертів, бізнесу та влади, запозичення кращого світового досвіду, створення «дорожньої карти» розвитку та сприяння конвертації ідей у реальні дії.

Источник: fru.org.ua

Коментарі