Запропоновано звільнити профспілки від судового збору

Share Button

Черговий проект, яким пропонується обмежити сплату судового збору передбачає надання відповідної пільги для профспілкових організацій. За задумом нардепів саме вони мають захистити інтереси працівників, не витрачаючи на це коштів.

З такою ініціативою виступив позафракційний нардеп Юрій Левченко, підготувавши законопроект «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про судовий збір» (щодо звільнення працівників та профспілок від сплати судового збору при розгляді трудових спорів)» (№5094-1).

Наразі законодавство передбачає, що позивачі не сплачують судовий збір у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі. Проектом же пропонується розширити такі підстави, додавши о них ситуації, коли оскаржується відмова в прийнятті на роботу. Крім цього збір не сплачуватимуть профспілки, якщо спір стосуватиметься гарантій їхньої діяльності.

«Фінансове положення працівників у зв’язку з соціально-економічною політикою держави та роботодавців є перешкодою, а у деяких випадках взагалі причиною не звертатись до суду», — пояснює нардеп необхідність ухвалення змін.

Водночас, скасування судового збору з таких підстав може спровокувати значну кількість скарг на роботодавців від тих осіб, яких не взяли на роботу. І, очевидно, такі звернення далеко не завжди будуть мотивованими.

Коментарі