27,2: прогноз курсу долара від НБУ- чи можна з цим погодитися?

Share Button

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що “цілком реалістичний курс національної валюти на 2017 рік коливатиметься в межах 27,2 гривні за долар”. Чи можна погодитися з цим прогнозом? На це питання відповідає Ігор Бураковський, економіст, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Експерт вважає, що такий прогноз курсу валюти буде реалістичним лише в тому разі, якщо Україна і далі буде отримувати підтримку Міжнародного валютного фонду, покращувати свої показники в термінах макроекономічної стабілізації тощо.

На думку Ігоря Бураковського, проблема української економіки полягає в тому, що навіть відносно невеликі негативні ефекти можуть спровокувати досить велику реакцію. Тобто, ситуація в Україні відрізняється високою мірою непередбачуваності. Може виникнути щось, в результаті чого всі наші фундаментальні розрахунки просто не спрацюють.

Експер також зазначає, що багато залежить від того, що відбуватиметься на Сході. “Хоча ситуація ніби стабілізувалася, бізнес і економіка звикли до невизначеності, загроза зберігається. Друге питання – чи зможемо ми залучати прямі іноземні інвестиції, щоб гроші заходили в країну. Зі зрозумілих причин, країна, яка воює і перебуває в кризі, м’яко кажучи, не є привабливим місцем для вкладення грошей. Зрештою, валютний курс пов’язаний не тільки з цифрами, але і з очікуваннями. Очікування і сприйняття того, що відбувається в країні, багато в чому суб’єктивні, однак вони можуть дуже сильно вплинути на коливання валютного курсу. Якщо бізнес знову злякається, будуть проблеми. Якщо буде довіра, бізнес буде з більшим розумінням ставитися до можливих проблем”, – пояснює Ігор Бураковський.

Валерія Гонтарева також зазначила, що «ми живемо із стабільною макроекономічною ситуацією». “На певний рівень стабілізації економіки ми, звісно, вийшли. Адже що таке стабілізація макроекономічної ситуації? Це коли ми переходимо від економічних проблем до зростання. Очікується, що за підсумками 2016 року українська економіка продемонструє зростання ВВП на 1-1,5%.” – каже експерт.

“Разом з тим, проблема сьогодні, очевидно, полягає не в стабілізації, а в тому, що буде далі. Чи ми зможемо перейти до зростаня? Макроекономічна стабілізація і відсутність зростання – це не та ситуація, яка може когось задовольнити. Стабілізація – не самоціль, це проміжна мета. Якщо все стабільно, можна будувати якісь плани”, – сказав Ігор Бураковський.

За матеріалами: Інститут економічних досліджень і політичних консультацій

Коментарі