Курс на енергоефективність та зменшення споживання газу

Share Button

У Києві в НСК “Олімпійський” Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України провело VIII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум “Енергоефективність та відновлювана енергетика”, який об’єднав зусилля влади та бізнесу, міжнародних донорів та експертів у вирішенні актуальних проблем у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики.

«Запорука зменшення газової залежності – це створення в Україні конкурентного ринку тепла та надання можливості інвестору, бізнесу впроваджувати проекти з виробництва енергії з альтернативних джерел», – наголосив Сергій Савчук, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Він зауважив, що відомством розроблено та зареєстровано у Верховній Раді законопроекти, які сприятимуть реалізації програм із заміщення газу.

«Основна ідея законопроектів – створити сприятливі умови для роботи інвесторів та гарантувати їм повернення інвестицій, а також надати можливість споживачам отримувати тепло за зниженими тарифами. Крім цього, це дозволить щорічно скорочувати імпорт газу на з млрд. кубометрів та економити понад 15 млрд грн, створити близько 25 тис. нових робочих місць і сотні підприємств малого та середнього бізнесу», – заявив  Сергій Савчук .

Він повідомив, що прийняття законопроектів очікується найближчим часом.

Також Сергій Савчук  зазначив, що Україна взяла чіткий курс на скорочення споживання газу. «Протягом останніх двох опалювальних сезонів населенням, ТКЕ та бюджетною сферою скорочено та заміщено 7,2 млрд кубометрів блакитного палива або 30%. У 2014-2015 роках введено 1 204 МВт нових теплових потужностей, що використовують альтернативні джерела енергії. У Вінниці нещодавно відкрили твердопаливну котельню на трісці загальною потужністю 5,2 МВт. Подібні проекти впроваджено у Кам’янець-Подільському, Дніпрі. На черзі будівництво  БіоТЕЦ в Умані», – проінформував голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Як зазначає Сергій Савчук, особливо цікавим вітчизняний ринок “зелених” проектів стане інвестору. “Прийнято стратегічні Національні плани дій з енергоефективності та відновлюваної енергетики до 2020 року. Інвестиційний потенціал ринку відновлюваної енергетики складає близько 16 млрд євро до 2020 року, а сфери енергоефективності – близько 35 млрд євро”, – підкреслює голова голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Також Сергій Савчук звернув увагу на той факт, що населення стає все більш енергоощадним, учасниками урядової програми з енергоефективності стали вже більше 180 тисяч сімей, які  залучили на заходи з енергоефективності більше 2,5 млрд грн. Крім того, для населення доступні понад 200 місцевих програм для компенсації заходів з термомодернізації.

Коментарі