Грип — це те, на чому заробляють

Share Button

Є така прикмета: у МОЗ заговорили про щеплення від грипу — осінь настала.

Але, як з’ясовується, робиться це не для користі нашої, а з прагматичною метою. Навіщо ж її повідомляти звичайним людям? Усе цілком очевидно: інформацією про нові штами вірусу грипу, від яких уже є вакцина та яку слід продати, легше налякати людей.

Відповідно, змусити зробити щеплення чи піврічний запас різноманітних противірусних, імунозміцнювальних та інших препаратів. “Осінь — найгарячіший період для українських аптекарів. За даними профільних експертів, у вересні-грудні продається на 7 — 10% більше ліків проти респіраторних хвороб, ніж у січні-квітні, й на понад 70% більше, ніж у травні-серпні, — розповідає Олександр Соколов, гендиректор компанії “Pro-Consulting”.

— Як наслідок, пропорційно зростає прибуток аптек і виробників ліків”. Роздмухування теми грипу вигідне й вітчизняним виробникам ліків, й імпортерам. Цікаво, що згідно з інформацією компанії “SMD”, яка аналізує динаміку розвитку фармринку, загалом у країні за рік продають ліків проти застуди майже на 4 мільярди гривень. Та не лише виробники й аптеки мають зиск завдяки швидше надуманій, ніж реальній ситуації із грипом.

Місцева влада завжди готова надавати гроші на подолання “епідемії грипу”. На початку цього року в 10 областях не пошкодували грошей для фінансування заходів із профілактики та лікування грипу та ГРВІ. Найдорожчими такі заходи виявилися у столиці — аж 20 мільйонів гривень!

За ці гроші, знову ж таки, купували лікарські препарати й медичне обладнання. Тобто допомагали матеріально виробникам ліків. 12 мільйонів гривень на такі ж заходи витратили в Київській області, по 3 мільйони — в Одеській та Сумській, 2 мільйони — у Харківській та мільйон — у Кіровоградській. Отож, ліки ще є. Та кого ж лікувати? Завідувач Центру грипу та ГРВВІ Тетяна Дихановська повідомила, що на початку цього місяця зафіксували 153 тисячі випадків ГРВІ.

Та грипу, про епідемію якого так багато говорять, насправді немає. Хворіли загалом понад 150 тисяч осіб, а на дослідження взяли зразки аж від 109 осіб. У більшості — 51% — віруси парагрипу. Решта — аденовіруси. Проте цікава сама структура збору та поширення інформації про грип та ГРВІ.

За словами завідувача Центру грипу, в їхній структурі працює 5,5 працівника (санітарка — на півокладу). “Ми отримуємо інформацію зі всієї України щодо дозорного епіднагляду (є 90 таких лабораторних центрів) і рутинного — з майже 13 тисяч медзакладів (лікарень, фельдшерських пунктів), — каже Тетяна Дихановська. — Дані аналізуються. Особливо ті, що стосуються важких випадків — осіб, які потрапляють у реанімацію.

Дослідження щодо останніх проводять у лабораторіях в облцентрах. І лише якщо виникають труднощі з визначенням типу вірусу, зразки зібраних матеріалів передають у нашу референс-лабораторію. Та основна робота Центру — аналіз отриманих даних та оприлюднення бюлетеня щодо захворювань на грип і ГРВІ. Фінансування центру — це винятково кошти на зарплату. За чотири місяці — це майже 30 тисяч гривень. Ось і все фінансування”.

Із цього зрозуміло, що тотального моніторингу ситуації із грипом в Україні не існує. І не може бути достовірних прогнозів щодо циркуляції штамів вірусів грипу в конкретному сезоні. Але тепер вже і ви знаєте, чому це робиться і навіщо нас щороку лякають грипом. Богданна МАРТИНИК

Джерело: expres.ua

Коментарі