«Зелені» проекти отримають фінансування

Share Button

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук 30 березня у Хельсінкі (Фінляндія) провів зустріч з управляючим директором Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) Магнусом Рістедом, з яким обговорив перспективи фінансування проектів з відновлюваної енергетики в Україні, передає Урядовий портал з посиланням на Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

У ході перемовин Сергій Савчук розповів про актуальний стан розвитку «зеленої» енергетики, останні законодавчі ініціативи у цій сфері, а також удосконалену систему «зелених» тарифів, яка є ще одним мотивуючим фактором для інвесторів та бізнесу працювати на цьому ринку. Також Голова повідомив про зміцнення співпраці Агентства з місцевими органами влади, окреслив значний ресурсний потенціал кожної області та навів приклади нещодавно впроваджених успішних «зелених» проектів.

У свою чергу Магнус Рістед презентував всі напрями роботи НЕФКО, відзначивши, що організація фінансує широкий спектр екологічних проектів у Центральній та Східній Європі, включаючи Україну. З його слів, НЕФКО має декілька потужних механізмів фінансування, ключові з яких: Інвестиційний фонд, Північний фонд екологічного розвитку, Вуглецевий фонд NeCF. Сукупний капітал цільових фондів НЕФКО становить приблизно 400 млн євро.

Як зауважила Юлія Шевчук, директор представництва НЕФКО в Україні, проекти за фінансової підтримки цієї організації реалізуються у тісній співпраці з місцевими органами влади.

Розглядаючи перспективні для фінансування «зелені» проекти, учасники зустрічі також торкнулися і питання значного невикористаного потенціалу геотермальної енергії в Україні.

«Геотермальна енергетика – це ще один перспективний напрям відновлюваної енергетики, для розвитку якого в Україні існують значні ресурси», – повідомив Сергій Савчук та додав, що родовища геотермальних вод, придатних до освоєння, розташовані в Закарпатській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Полтавській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

«Щоб зацікавити бізнес та інвесторів впроваджувати проекти у цій сфері, ми створюємо стимули. Так, у 2015 році завдяки розробленому спільно з Агентством та прийнятому Закону #514-VIII вперше в Україні введено «зелений» тариф на виробництво електроенергії з геотермальної енергії, який прив’язано до курсу євро. Наразі він становить 15,03 євроцентів/кВт*год», – наголосив Сергій Савчук.

Загалом Сергій Савчук закликав представників НЕФКО тісно співпрацювати з Агентством, розширювати можливості фінансування не тільки муніципальних, а й  бізнес-проектів з відновлюваної енергетики та запевнив у готовності разом з місцевою владою в регіонах країни сприяти реалізації проектів із використанням геотермальної енергії в Україні.

Коментарі