«Географія» боргів по зарплаті

Share Button

Стан виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї на підприємствах усіх форм власності обговорили у Міністерстві соціальної політики України на засіданні Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Міністр соціальної політики України Андрій Рева, відкриваючи зібрання,  наголосив, що «питання заборгованості із заробітних плат – одна з найгостріших соціальних проблем в суспільстві». За його словами, останні дані щодо суми заборгованої заробітної плати свідчать про відсутність позитивної динаміки у вирішенні цього питання.

– Загальна сума боргу по Україні з урахуванням підприємств, розміщених на непідконтрольній українській владі території, протягом січня-лютого 2017 року зростає. Дані офіційної статистики засвідчують: станом на 1 березня нинішнього року борг по заробітній платі становить майже 2 мільярда гривень, – зазначив Міністр.

Підвищення результативності діяльності міністерської Комісії та тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати при центральних та місцевих органах виконавчої влади є одним із головних чинників щодо зменшення заборгованості, а питання своєчасної виплати заробітної плати знаходиться на особливому контролі.

Загальну ситуацію з боргами по зарплаті окреслила перший заступник Міністра Ольга Крентовська. Вона поінформувала, що завдяки вжитим минулого року заходам вдалося зменшити заборгованість із заробітної плати на 89,8 млн. грн. (на 4,8%) – з 1880,8 млн. грн. на початок минулого року до 1791 млн. грн. на початок нинішнього (з урахуванням підприємств, розміщених на непідконтрольній українській владі території – 398 млн. грн.).

Між тим, за інформацією Міністерства, протягом січня-лютого 2017 року заборгованість знову почала зростати. Загальна сума заборгованості по зарплаті з урахуванням підприємств, розміщених на непідконтрольній українській владі території, станом на 1 березня 2017 року порівняно із сумою заборгованості на початок року збільшилась на 204,3 млн. грн. (11,4%) та склала 1 995,3 млн. грн. Саме такі дані надав Держстат України.

А за даними щотижневого моніторингу, станом на 27 березня загальна сума заборгованості із зарплати в цілому по Україні складала 1 430,7 млн. грн., у тому числі: на економічно активних підприємствах усіх форм власності – 723,5 млн. грн. (50,5% усіх боргів по Україні); на економічно неактивних підприємствах усіх форм власності – 71 млн. грн. (5%); на підприємствах-банкрутах – 636,2 млн. грн. (44,5%). Цікаво, що борги підприємств центральних органів виконавчої влади складають 43% загальних боргів по Україні.

За дорученням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка центральні та місцеві органи виконавчої влади склали графіки погашення заборгованості із заробітної плати у 2017 році. Цих графіків додержуються Житомирська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Тернопільська, Херсонська та Чернігівська області. З центральних органів виконавчої влади забезпечили виконання графіків погашення підприємства ДК «Укроборонпром» та Держгеонадр.

Інша ситуація спостерігається в бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів. За оперативною інформацією, зарплатні борги зазначеним працівникам допущені в Чернігівській (0,6 млн. грн.), Івано-Франківській (0,3 млн. грн.) та Львівській (0,2 млн. грн.) областях.

У Міністерстві соціальної політики визнають також той факт, що надзвичайна ситуація з виплатою заробітної плати склалася на збанкрутілих підприємствах. Для вирішення цієї проблеми навіть створена робоча група з напрацювання законодавчих ініціатив по задоволенню вимог найманих працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця. За результатами засідань цієї групи розроблено законопроект, яким визначається механізм забезпечення вимог працівників підприємств-банкрутів по погашенню заборгованості по зарплаті та інших виплат, передбачених законодавством.

Обговорювалася можливість оптимізації роботи Державної служби з питань праці. Відомо, що функції у сфері державного контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення на відповідних територіях передано виконавчим органам міських рад міст обласного значення та об’єднаним територіальним громадам. Мінсоцполітики разом із Держпраці розробили проект постанови Кабінету Міністрів України, яким пропонується затвердити нові порядки нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Окрім того, планується також визначити «Порядок координації інспекторів праці органів місцевого самоврядування Державною службою України з питань праці» та внести відповідні зміни до «Положення про Державну службу України з питань праці» та «Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення».

Анатолій НІКОЛАЄВ

Коментарі