Уряд підкоригував питання отримання відомостей з ЄДР

Share Button

Внесено зміни до постанови КМУ “Деякі питання надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань”

Кабмін постановою від 18.05.2017 р. № 339:

1)  Вніс зміни до постанови КМУ від 08.09.2016 р. № 593 “Деякі питання надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань”.

Зокрема, встановлено, що відомості, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР), надаватимуться:

  • в електронному вигляді з використанням сервісної послуги у формі прикладного програмного інтерфейсу ЄДРз метою обробки та перетворення відкритих відомостей ЄДР для їх подальшого сприйняття автоматизованими та інформаційними системами. Плата за отримання інформації таким чином становитиме два прожиткові мінімуми для працездатних осіб (щомісяця);
  • у паперовому або електронному виглядіз використанням сервісної послуги з обробки статистичних та/або аналітичних даних. За надання відомостей таким чином слід буде заплатити 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний запит;
  • в електронному вигляді з метою інтеграції відомостей з ЄДР про кінцевих бенефіціарних власників(контролерів) юридичних осіб до Глобального реєстру бенефіціарних власників в рамках міжнародного проекту OpenOwnership. Ця послуга буде безкоштовною..

Критерії, строки, порядок надання відомостей з ЄДР, умови та розмір плати за надання сервісних послуг, визначаються у договорах, укладених з технічним адміністратором Єдиного державного реєстру.

2) З метою виконання зобов’язань України, прийнятих за результатами Лондонського антикорупційного саміту, який відбувся 12 травня 2016 року у м. Лондоні, Урядом підтримано ініціативу Міністерства юстиції та Державного агентства з питань електронного урядування приєднатися до Глобального реєстру бенефіціарних власників, який створюється в рамках міжнародного проекту OpenOwnership, та забезпечити передачу до зазначеного реєстру даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про бенефіціарну власність.

Очікується, що в перспективі ці відомості стануть складовою частиною Глобального реєстру бенефіціарних власників та будуть глобально взаємопов’язаними з наборами даних інших держав-учасниць та визнаними в різних юрисдикціях.

Звертаємо увагу, що в  рамках цієї роботи 22 травня Міністерство юстиції, Державне агентство з питань електронного урядування, український офіс Transparency International та глобальна ініціатива OpenOwnership підписали меморандум про співробітництво. Реалізація цього документа забезпечить передачу даних про реальних власників українського бізнесу, яка розміщена у ЄДР, до глобального реєстру бенефіціарних власників компаній.

«Я дуже радий, що Україна першою серед європейських країн підписала меморандум щодо приєднання до глобального реєстру бенефіціарів. Ми будемо першою країною, яка імплементує наші інформаційні ресурси і наш реєстр бізнесу до цього глобального реєстру», – наголосив Міністр юстиції Павло Петренко.

На його переконання, створення такого реєстру нанесе відчутний удар по корупції в світовому масштабі.

«Тільки прозорість і відкритість, тільки публічність і витягування на світло такої інформації є реальним запобіжником корупції. Адже корупція може існувати лише там, де є непрозорість, де є можливість маніпуляції, де є можливість приховати ту чи іншу інформацію», – зазначив очільник Мін’юсту.

Джерело: https://news.dtkt.ua/

Коментарі