Іпотека пожвавить ринок нерухомості

Share Button

В Україну повертається іпотека, що говорить про зростання доходів українців і пожвавлення ринку, і ПрАТ “ХК “Київміськбуд” співпрацює у цьому питанні з банками ПАТ “Крісталбанк” і АБ “Укргазбанк”. Про це повідомив віце-президент компанії Андрій Джигіль.

З його слів, в Україні іпотечне кредитування “завмерло” після падіння економіки в 2014-му. У той період інфляція була майже 60%, навіть із високими процентами банки втрачали, а не заробляли. І хоча наразі далеко не всі українські банки готові кредитувати під заставу нерухомості, сам факт відродження іпотеки говорить про зростання доходів українців і пожвавлення ринку. Сьогодні іпотечні позики надають 5 банків: державні “Укргазбанк” і “Ощадбанк”, а також банк “Глобус”, “Крісталбанк” і банк “Аркада”.

“Київміськбуд” співпрацює з двома з них – це ПАТ “Крісталбанк” і АБ “Укргазбанк”. Умови отримання кредиту найпростіші: мати перший внесок від 30 до 50%, а також підтвердити свою фінансову спроможність виплачувати іпотеку. Що стосується документів, необхідно заповнити анкету, надати паспорт громадянина України та ідентифікаційний код, документи, що підтверджують отримання доходу.

Умови надання іпотечної позики в банках відрізняються. “Крісталбанк” кредитує на термін до 20 років. При цьому, покупцеві необхідно сплатити 50% першого внеску вартості квартири, решту можна взяти на наступних умовах: перший рік – 5%, другий і третій – 7,5%, далі – ставка кредиту становитиме 24%.

АБ “Укргазбанк” пропонує лояльні умови кредиту на 2 роки (15 місяців) під 7% річних, далі – ставка кредиту становитиме 24%, але при цьому, банк готовий кредитувати покупців, у яких є 30% вартості об’єкта.

Менеджери “Київміськбуду” з продажу нерухомості зазначають, питань щодо отримання іпотечної позики до call-центру щодня надходить дуже багато, адже середня ставка за такими кредитами – понад 20% річних, а пільговий період, який надають банки, – сприятливий.

Як свідчить практика компанії, кредит на купівлю житла в основному беруть ті, кому не вистачає невеликої частини коштів, щоб оплатити всю угоду відразу. Найбільша частка угод за іпотекою – це 1- та 2-кімнатні квартири невеликого метражу з невисокою вартістю кв. м, хоча трапляється, що беруть позику і на купівлю 3-кімнатних помешкань.

“Я вважаю, що, навіть на таких умовах, іпотека стає реальною можливістю мати власну оселю для тих, хто ще вчора сумнівався у вирішенні “квартирного питання”. І, звичайно ж, іпотека пожвавить ринок нерухомості і поверне довіру до вітчизняних банків. А тому з’являються все нові і нові програми. Банки також йдуть назустріч позичальникам, підшукуючи прийнятну формулу розрахунків. Якщо говорити про якісь глобальні зрушення, то відродження іпотечних програм – це великий крок нашої економіки вперед, від падіння до стабільності і зростання”, – додав експерт.

 

http://www.unn.com.ua.

Коментарі