Мирослав Продан: Реалізація проекту Twinning має позитивний вплив на процес реформування української митниці

Share Button

Стратегія розвитку та підсумки роботи проекту Twinning «Підтримка Державної фіскальної служби України у розвитку елементів інтегрованого управління кордонами у митній сфері» з початку його старту обговорювалися під час засідання Керівного комітету проекту під головуванням в. о. Голови ДФС Мирослава Продана 13 липня.

Мирослав Продан високо оцінив реалізацію проекту Twinning та його внесок у процес реформування української митниці.

«Досягнення ДФС у реформуванні митних органів України та виконанні Угоди про асоціацію Україна-ЄС відбулися також і завдяки проекту Twinning, нашим партнерам з Європейського Союзу та митних адміністрацій Німеччини, Польщі та Литви», – наголосив в.о. Голови ДФС.

Зокрема, розроблені законопроекти, які наразі знаходяться на розгляді у Верховній Раді України, щодо введення інституту Уповноваженого економічного оператора та приєднання до Спільної транзитної системи (NCTS).

Крім того, здійснюється активна робота з запровадження комплексу  «Електронна митниця».

Під час реалізації проекту учасники домовилися зосередитись на таких аспектах, як  інфраструктура, обладнання, співпраця, людський ресурс, нормативно-правове регулювання, IT-обладнання. На підставі опрацювань цих питань планується розробити проекти моделей пунктів перетину кордону, що працюватимуть за принципом «однієї зупинки».

Роботу за принципом «однієї зупинки», який спрощує процедури митного оформлення для пасажирів та транспортних засобів, вже впроваджено в пункті перетину кордону «Нові Яриловичі». Вже у липні планується поширення принципу «однієї зупинки» на інші пункти перетину кордону.

У рамках проекту також вивчалися напрями взаємодії між служб, що працюють на кордоні.

Так, Мирослав Продан відзначив ефективну співпрацю ДФС та Державної прикордонної служби України як партнерів проекту та висловив сподівання щодо продовження активної взаємодії у напрямі спрощення та пришвидшення митних процедур.

Він поінформував про підготовлений спільно з колегами з прикордонної служби проект наказу про порядок взаємодії інформаційних систем двох відомств щодо обміну інформацією, прийняття якого передбачено відповідними заходами проектуTwinning.

Реалізація цього наказу сприятиме удосконаленню взаємодії інформаційних систем двох служб та посилить контроль за переміщенням осіб і транспортних засобів через державний (митний) кордон України та адміністративний кордон вільної економічної зони «Крим».

Одним з перспективних напрямів, який дозволить вивести на новий рівень практику здійснення вибіркового митного контролю, за словами Мирослава Продана, є створення в ДФС Департаменту таргетингу та управління митними ризиками.

Подібні центри функціонують в митних адміністраціях країн-членів ЄС, США, Канади тощо.

«Від діяльності Департаменту ми очікуємо спрощення та прискорення митних формальностей, суттєве підвищення результативності митного контролю, а також зменшення корупційних ризиків за рахунок перенесення частини повноважень щодо прийняття рішень з митних постів на центральний рівень», – зазначив Мирослав Продан.

Учасники засідання позитивно оцінили заходи ДФС з розвитку інфраструктури пунктів пропуску, впровадження реформ у митній сфері та плідну співпрацю у рамках реалізації всіх компонентів проекту Twinning.

Нагадаємо, Twinning – нова форма технічного співробітництва між органами влади держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальною рисою проектів Twinning є безпосередній обмін досвідом в окремо взятій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС, передачу “ноу-хау” та передової практики між державними органами країн – членів ЄС та їхніми партнерами-бенефіціарами, напрацювання унікального національного досвіду.

Проект Twinning  було розпочато у січні 2016 року фахівцями ДФС спільно з європейськими колегами з митних служб Німеччини, Польщі та Литви.  Термін реалізації проекту – 2 роки. Бюджет проекту становить 1,8 млн. євро (грант Європейського Союзу).

 

sfs.gov.ua

Коментарі