Котли та бойлери – минуле: чому західні міста переходять на теплові насоси?

Share Button

За кілька років, три чверті теплопостачальних приладів розвинених країн складатимуть теплові насоси, а у нас ця технологія досі малознайома.

Як кожен може отримувати тепло просто з води, повітря та ґрунту?

Альтернативні джерела енергії й тепла користуються все більшим попитом серед містян, ще донедавна змушених обирати між газом, електрикою, вугіллям чи дровами. В останні роки чи не найпопулярнішим джерелом альтернативної теплової енергії на заході стала теплова помпа. Це універсальний прилад, який не лише опалює житло, але й нагріває для нього воду, а за наявності додаткового модуля — охолоджує повітря. Все це відбувається за допомогою джерел невичерпної теплової енергії. І на роботу такої помпи потрібно в чотири рази менше електроенергії, ніж під час використання різних видів електричних приборів для регулювання температури.

Фактично, за наявності в оселі теплового насосу вже не потрібні бойлери та кондиціонери. І така економність багатьом до вподоби: якщо вірити прогнозам Міжнародного енергетичного комітету, то вже у 2020 році частка теплових помп в загальному теплопостачанні розвинених країн збільшиться до 75%.

Все ж таки, як це працює?

У природі багато невичерпної теплової енергії. Головні її джерела — вода, повітря і ґрунт. Принцип дії теплових насосів доволі простий. Роботу цієї системи часто порівнюють із холодильником. Але якщо останній переносить тепло зсередини в зовнішнє середовище, то насос витягує теплову енергію із зовнішнього середовища і передає її всередину.

Теплова помпа фактично «викачує» тепло з повітря, води або ґрунту. Ця енергія передається холодоагенту, який закипає і переходить у пароподібний стан. Далі він стискається за допомогою електричного компресора, його температура підіймається до рівня, достатнього для нагріву води в системі опалення чи гарячого водопостачання. Отримане тепло подається до опалювальних труб, а реагент охолоджується, щоб потім знову нагрітись для опалювання у новому циклі. Така технологія — не продукує жодних шкідливих викидів.

Є декілька типів теплових насосів, які відрізняються джерелом тепла — «повітря-вода», «вода-вода», «грунт-вода». Перше слово позначає, звідки ми забираємо тепло, друге визначає місце, куди воно передається. Наприклад, тепловий насос «повітря-вода» — один з найбільш популярних варіантів. Він перекачує тепло у приміщення від зовнішнього повітря. Його встановлення не потребує великих затрат. Такий насос просто монтувати: не треба здійснювати земляні роботи або бурити свердловину. Інші теплові помпи видобувають енергію з водойм і свердловин, або з надр землі (для цього застосовують вертикальні геотермальні зонди).

У деяких містах світу швидко збагнули вигідність такої системи опалення. Наприклад, у США ще декілька років тому налічували 13,5 мільйонів будинків, де використовували для опалення теплові насоси. Ними обладнані 75% новобудов у Швейцарії і майже 700 тисяч шведських будинків. Заохочують їх встановлення у Німеччині: за кожний додатковий кіловат потужності від теплового насосу власник отримує 140 євро.  У Латвії теплові насоси встановлюють у багатоквартирних будинках під час енергоефективної реновації житла.

І як я можу заощадити?

Плата за опалення — одна з найбільш проблемних статей витрат у бюджеті кожного містянина. Особливо це стосується приватного житлового сектору — ціни на енергоносії постійно зростають, і мешканці прагнуть мінімізувати свої витратина опалення та гаряче водопостачання. Багато хто вживає заходів із підвищення енергоефективності оселі – це додаткова ізоляція та перехід на альтернативні джерела енергії.

У порівнянні із тими ж популярними газовими котлами, теплонасосна система економічніша в декілька разів. Попри витрати на встановлення, вже за декілька років вона дозволяє відбити вкладені гроші (приблизний термін окупності — два роки).

Ця система тиха в роботі, безпечна й автоматизована, а також не займає багато місця. Вирізняються теплові помпи з тривалим терміном експлуатації — до 25 років. Крім того, вони не потребують сервісного обслуговування та експлуатаційних витрат, окрім плати за електроенергію.

Втім, на її використанні також можна зекономити: з 1 кВт електроенергії насос видобуває 4,5 кВт тепла. Такий варіант використання енергії для обігріву є значно дешевшим при щомісячній оплаті  опалення. Тому сьогодні завдяки цій системі мешканці європейських міст заощаджують до 75% своїх витрат на електроенергію.

 

https://hmarochos.kiev.ua.