Сьогодні в Україні святкують Успіння Пресвятої Богородиці

Share Button

Сьогодні, 28 серпня, православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці.

Згідно з традицією церкви східного обряду, свято Успіння Пресвятої Богородиці належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року. В Україні свято набуло особливого шанування: три лаври – Києво-Печерська, Почаївська, Святогірська – присвячені цьому святу. Також Успінню Божої Матері в Україні присвячена велика кількість храмів.

Відповідно до церковного переказу, в цей день душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Сина і Господа Ісуса Христа. Успіння належить до найдавніших Богородичних свят, яке з’явилося в Єрусалимі відразу після Вселенського Собору в Ефесі (431 рік). У шостому столітті це свято отримує свою нинішню назву – Успіння Пресвятої Богородиці.

У народі свято Успіння ще називають Першою Пречистою. Протягом осіннього періоду є три Пречисті: 28 серпня, 21 вересня і 14 жовтня. Після Успіння настає весільна пора.

За народними прикметами, якщо на Першу Пречисту гарна погода, то вся осінь буде гарна. Є приказка, що «Перша Пречиста жито засіває, друга – дощем поливає, а третя – снігом покриває».

Так, на Першу Пречисту проходить озимий посів. В Україні в цей час починається збір врожаю в садах. На деревах залишають тільки «зимові» сорти яблук і груш. Після Першої Пречистої також розпочиналася заготівля калини. У день Першої Пречистої селяни приносили в церкву на літургію колосся нового врожаю.

https://visti.pro.