ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ

Share Button

Новий час потребує нових людей―творчих, ініціативних, здатних приймати виважені рішення, людей, які знають, що робити і як залучити до справи. Сучасність вимагає від молодих людей не тільки адекватного уявлення про себе, високої соціальної пластичності, але й володіння навиками ефективної комунікації.

Суспільству потрібен інтелектуальний тип лідера, який впливає на групу за допомогою своїх знань і оригінальних ідей. Саме про таку молодь журналу «РоботодавецЬ» розповіла координатор роботи ради Хмельницького міського учнівського самоврядування «Нова генерація міста»,  керівник зразкового художнього колективу «Прес-клуб «Юний журналіст» Ольга ВАЛЬКОВА.

Молодь, що вчиться, обдарована в будь-якій із областей навчання, має потенційні можливості зайняти лідерську позицію, вносячи свої ідеї і впливаючи цим на прийняття різних рішень. Саме такі лідери навчаються у прес-клубі «Юний журналіст» Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва, які також є членами ради міського учнівського самоврядування «Нова генерація міста». Діють  ці креативні, по-дитячому надзвичайно мудрі діти однією командою, злагодженою, ініціативною і працьовитою. Під час занять у дітей формуються важливі якості особистості: самостійність, спостережливість, кмітливість, вимогливість до себе і оточуючих, толерантність, принциповість, виробляється посидючість, виховується бажання довести розпочату справу до кінця.

 

ПЕРШІ КРОКИ

У ради є власна газета «Від А до Я»― орган ради міського учнівського самоврядування «Нова генерація міста».

«Від А до Я» ― це газета для школярів та молоді, авторами якої є учні і студенти ― лідери, впевнені в тому, що журналістика ― це мистецтво щодня заповнювати порожнечу.

На сторінках газети діти висвітлюють різноманітні актуальні теми сьогодення. Це і творчі проекти лідерів, і проблеми виховання, і надзвичайно актуальна тема пам’яті людської, толерантності та гідного ставлення до людей, перед якими ми в неоплатному боргу. Багато матеріалів-розважань на вічні філософські теми, є рубрика «проба пера» ― пошук талановитих поетів і прозаїків.

Юнкори дуже непосидючі, їх добре знають у місті. Яскраві заходи, творчі злети і досягнення колективів, інтерв’ю з цікавими людьми, опитування пересічних мешканців нашого міста на різноманітні теми ― все це можна знайти на сторінках газети «Від А до Я».

В середньому, щороку в засобах масової інформації міста і області друкується більше ста п’ятдесяти матеріалів вихованців прес-клубу, цікаво й те, що робота триває і під час літніх канікул.

Започаткований радою міського учнівського самоврядування «Нова генерація міста» конкурс літературних творів «Україна починається з тебе»  успішно  проводиться протягом чотирьох  років. У своїх творах хмельницькі школярі розмірковували над темами: «Якби я був мером Хмельницького», «Моя професія―на благо України», «Людина, якою захоплююся», «Кого я вважаю сучасним патріотом». Участь беруть учні 5-11 класів.

Серед великого розмаїття яскравих, неповторних, по-дорослому глибокодумних та інколи по-дитячому наївних прозових і поетичних робіт визначити найкращі  нелегко. Особливістю конкурсу є те, що членами журі є старшокласники―найактивніші лідери учнівського самоврядування та вихованці прес-клубу «Юний журналіст». Вони опанували мистецтво об’єктивного суддівства, власноруч розробили дизайн дипломів та подяк.

 

ОДНА СІМ’Я

Унікальну емблему конкурсу «Україна починається з тебе» для лідерів учнівського самоврядування розробив талановитий юний художник Тигран Согоян,  який мешкає в Алушті. Те, що над підготовкою конкурсу працювали школярі з різних куточків України, є ще одним символічним нагадуванням про те, що усі ми ― діти однієї великої держави, однієї міцної сім’ї. І потрібно об’єднувати сили талановитої молоді, що і мають за мету хмельницькі лідери.

Не тільки конкурс «Україна починається з тебе», але й тематичні програми, які готуються і проводяться лідерами та юними журналістами, стали яскравим свідченням того, що, попри будь-які обставини, українська молодь впевнено дивиться у майбутнє та не відокремлює власну долю від долі своєї Батьківщини. А організатори вірять, що як навесні із малесеньких бруньок народжується нове життя і оновлюється природа, так і талановиті школярі, які долучилися до  лідерського руху, принесуть розквіт нашому місту, краю і державі!  Адже лідери, яких обрано до органів учнівського самоврядування, самі, навчаючись у дорослих азам управління, пробують прогнозувати, планувати, аналізувати, координувати, організовувати, оволодівають різноманітними методиками та забезпечують навчання ровесників і дітей молодшого віку важливим та корисним речам.

 

ЛІДЕРСЬКА ЗМІНА

Опора на самоврядування у виховному процесі дозволяє особистості максимально виявити для самої себе домінуючі задатки, які у майбутньому можуть суттєво визначити весь її життєвий шлях, забезпечити ефективний розвиток фізичних, інтелектуальних і моральних якостей. Таким чином, самоврядування сприяє вихованню громадянина, формує навички критичного мислення, розвиває почуття відповідальності, допомагає соціалізації учнів та готує справжніх майбутніх лідерів та громадських діячів, тобто є формою подальшої демократизації життя учнівської громади.

Школярі живуть поруч з дорослими, отже, переймаються тими ж проблемами і теж намагаються їх вирішити. І часом вони знаходять досить цікаві та неординарні шляхи до цього. «Лідер ідеальний, коли люди практично не підозрюють про його існування. Лідер не дуже хороший, коли люди підкоряються й звеличують його. Він зовсім поганий, коли вони нехтують ним. Якщо ви не поважаєте людей, то й вони не будуть поважати вас. Гарний лідер той, хто мало говорить, але робота його робиться й цілі його досягаються. А його люди говорять: «Ми все зробили самі»,― говорив Лао-Цзи. Саме тому дорослим лідерам необхідно підтримувати дитячі ініціативи та ідеї і сприяти їх втіленню, адже їх автори―достойна лідерська зміна.

 

РУХ ВПЕРЕД

«Для мене  лідерство та  журналістика― це класна дорога самореалізації. Дуже цікаво йти нею у компанії веселих, активних колег. Ми подорожуємо з рюкзаком найнеобхідніших речей за спиною. У ньому несемо навички комунікації, мішечок впевненості, книжку ерудованості, коробочку позитиву, змінну батарейку (із запасом енергії та активності), ручку та улюблений блокнот (куди ж без нього!), термос із чаєм і теплу кофтинку (раптом у дорозі буде холодно). Йдучи, ми зустрічаємо багато цікавих людей, набуваємо корисного досвіду і поповнюємо свої дорожні рюкзаки новою потрібною інформацією. Продовжуватимемо такими ж темпами ― скоро рюкзачки не закриватимуться!» (Катерина Уманець, редактор газети «Від А до Я», голова ради міського учнівського самоврядування «Нова генерація міста», сьогодні студентка університету Джона Кебота м. Рим).

Отже, у зразковому художньому колективі «Прес-клуб «Юний журналіст», раді міського учнівського самоврядування «Нова генерація міста» дітям надаються зразки зрілої адаптивної поведінки, вони залучаються до суспільної діяльності, під час якої отримується соціальний досвід, формуються навички організаторської роботи, позитивні якості, здатні формувати активну громадську позицію особистості.

«Лідер―це той, хто веде інших до лідерства»,― впевнені хмельницькі лідери і з цією впевненістю вони рухаються вперед, не зупиняючись і успішно долаючи всі перешкоди.