Інновації фінансового ринку

Share Button

У ході CIS bankers VI Ukrainian Banking Forum представники НБУ розповіли про розвиток в Україні ринку FinTech, врегулювання правового статусу криптовалюти, а також про проблеми форвардних операцій з іноземною валютою, йдеться у повідомленні на офіційній сторінці Нацбанку у Facebook .

                                                                         FINTECH

Директор Департаменту стратегії та реформування НБУ Михайло ВІДЯКІН звернув увагу на стан реалізації нового проекту А.16 Комплексної програми розвитку фінансового сектору до 2020 року, присвяченому розвитку FinTech. За його словами, проект знаходиться на початковій стадії – наразі аналізується міжнародний досвід, досліджується стан локального ринку та регуляторної бази. Розповідаючи про перші результати дослідження українського ринку FinTech та напрацювання для концепції розвитку, Михайло Відякін зауважив, що цей ринок в Україні лише починає розвиватися і наразі дуже обмежений. Він переважно сконцентрований на онлайн-розрахунках, хоча кількість стартапів збільшується, відкриваються хаби, проводяться хакатони. Щодо регулювання цього ринку, то йому наразі властива відсутність чіткої візії та єдиної державної політики розвитку FinTech. Взаємодія між регуляторами та гравцями ринку є обмеженою, а законодавство у сфері фінансових інновацій – застаріле та складне. На фоні слабкого механізму захисту прав інвесторів та низького розвитку фондового ринку українські та іноземні інвестори в’яло вкладають у FinTech в Україні. Більшість банківських установ ще не налаштовані на перехід до активної співпраці з FinTech-компаніями, хоча перші кейси співпраці вже з’являються.

                                       КРИПТОВАЛЮТА

Керівник проектів та програм Департаменту відкритих ринків НБУ Емал БАХТАРІ зупинився на темі криптовалюти в Україні – майбутнього її правового статусу та регулювання. Він нагадав, що наразі правовий статус криптовалюти є невизначеним в Україні, а отже, операції з нею перебувають поза межами правової площини і не є забороненими. За рішенням Ради фінансової стабільності було створено робочу групу на чолі з Міністерством фінансів, яка має докладно вивчити ці питання. Напрацьований робочою групою аналіз, її висновки та рекомендації мають бути покладені в основу майбутньої нормативно-правової бази, яка визначатиме умови регулювання операцій з криптовалютою в Україні.

                                ФОРВАРДНІ ОПЕРАЦІЇ З ВАЛЮТОЮ

У свою чергу Сергій ПОНОМАРЕНКО, Директор Департаменту відкритих ринків НБУ, детально зупинився на проблемі недостатньо розвинутого в Україні ринку форвардних операцій з іноземною валютою. Попри зроблені Національним банком цього року кроки зі стимулювання таких операцій, їхній обсяг поки що є незначним. «У світі ринок деривативів, зазвичай, є більшим за ринок спот операцій. Але не в Україні. Якщо на міжбанківському ринку середньоденний обсяг операцій з валютою зараз становить близько $500 млн., то середньоденний обсяг форвардних операцій з валютою – лише на рівні $1,3 млн.», – зауважив він.

http://finpost.com.ua/news/5495

Коментарі