Степан Кубів: Пріоритетом роботи Мінекономрозвитку в 2017 стала підтримка українського виробника

Share Button

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів та його заступники відзвітували про досягнення Міністерства у 2017 році та повідомили про пріоритети діяльності на 2018 рік.

Перший віце-прем’єр-міністр відзначив, що завдяки спільній роботі Уряду, Національного банку та Верховної Ради у 2017 році українська економіка продовжила зростати другий рік поспіль – зростання ВВП за січень-вересень 2017 року становило 2,3%. Прямі іноземні інвестиції за січень-жовтень 2017 року склали понад $2 млрд. У той же час згідно з прогнозом Мінекономрозвитку на 2018 рік зростання ВВП становитиме щонайменше 3%.

Про це повідомляє Урядовий портал.

“Пріоритетом роботи команди Міністерства у 2017 році стала підтримка українського виробника: на внутрішньому та зовнішніх ринках”, – наголосив Степан Кубів.

Також він зазначив, що створення умов для зростання промислового виробництва з високою доданою вартістю, розвиток інновацій та впровадження цифрових технологій – це те, на що орієнтовано Міністерство у своїй роботі.

У результаті спільних зусиль Уряду обсяг реалізованої промислової продукції за 9 місяців 2017 року зріс на 25% (порівняно із аналогічним періодом минулого року). Наразі завершується робота над Стратегією розвитку промисловості.

Зростання експорту в період січень-вересень 2017 року – 18,5%. Серед головних здобутків Мінекономрозвитку щодо розвитку міжнародної торгівлі, Перший віце-прем’єр-міністр перелічив такі важливі реалізовані ініціативи:

•                набуття чинності Угоди про вільну торгівлю з Канадою, яка відкрила безмитний доступ для українських експортерів до 98% ринків товарів;

•                приєднання України до Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження;

•                додаткові торговельні преференції ЄС для українського меду, кукурудзи, зернових, оброблених томатів, а також повна лібералізація імпорту з України взуття, мідних та алюмінієвих виробів, електронної апаратури для відтворення зображення;

•                перезавантаження економічних відносин із Китаєм та включення України до міжнародної торговельної ініціативи “Один пояс – один шлях”.

Значним досягненням Мінекономрозвитку щодо просування експорту стала розробка Експортної стратегії та Дорожньої карти розвитку міжнародної торгівлі на 2017-2020 роки.

Офіс з просування експорту успішно організував та здійснив 8 торговельних місій, в рамках яких українські компанії провели 1000 B2B зустрічей (бізнес до бізнесу) та запустив дворічну освітню програму для експортерів “Експортна революція”, в рамках якої 1200 компаній можуть безкоштовно отримати навички, необхідні для успішної роботи на зовнішніх ринках.

В 2017 Уряд вперше ухвалив середньостроковий план державного оборонного замовлення до 2019 року.

Степан  Кубів також наголосив на тому, що Міністерство продовжує роботу над покращенням бізнес-клімату в країні. Індикатором успішності роботи команди Міністерства на цьому напрямі стало підвищення позиції України в міжнародному рейтингу країн  “Doing Business 2018”. В 2017 році скасовано понад 450 регуляторних актів, які створювали непотрібний тиск на бізнес. Поряд із тим за ініціативи Мінекономрозвитку розпочато комплексну реформу системи державного нагляду (контролю).

Міністерство продовжило роботу над реформою публічних закупівель. В 2017 році система Prozorro зробила державні тендери відкритими для українського бізнесу, а кількість учасників торгів зросла на 228%.

“Одним із найбільш потужних інструментів підтримки українського бізнесу є прозорі та відкриті процедури публічних закупівель. Не зважаючи на заяви деяких політиків, понад 99% учасників та переможців у публічних закупівлях сьогодні – українські компанії, тоді як іноземні складають менше 1%”, – відзначив Перший віце-прем’єр-міністр України.

Мінекономрозвитку ініціювало ухвалення Стратегічного бачення щодо поводження з державними підприємствами у підпорядкуванні центральних органів влади – так званий тріаж. Відповідний документ визначає: які державні підприємства мають залишитись у державній власності, які повинні бути ліквідовані, а які приватизовані. Для вирішення проблем непрозорих процедур Мінекономрозвитку розробило новий проект закону “Про приватизацію”, який на разі ухвалений Верховною Радою у першому читанні.

Серед важливих досягнень 2017 року стала розробка нового закону “Про концесії”, ухвалення якого у наступному році сприятиме залученню інвестицій у масштабні інфраструктурні проекти в усіх регіонах України.

Мінекономрозвитку продовжує роботу над низкою ініціатив щодо захисту прав інтелектуальної власності, зокрема впровадження дворівневої системи державного управління сферою інтелектуальної власності, перехід до створення Національного офісу інтелектуальної власності, підтриманий Урядом проект закону про організації колективного управління.

Керівник Мінекономрозвитку та його заступники розповіли про пріоритети роботи на 2018 рік.

Ознайомитись зі звітом Міністерства більш детально ви можете за посиланням на презентацію:http://bit.ly/2z9CFRT.

Коментарі