На що найбільше скаржились підприємці у 2017 році

Share Button

У 2017 році Рада бізнес-омбудсмена отримала на розгляд 1638 скарг від бізнесу з різних областей України і закрила 1042 розслідувань. Це вдвічі більше, ніж у 2016 році.

Про це йдеться в прес-релізі Ради бізнес-омбудсмена.

Найчастіше бізнес скаржився на дії податкових (61%) та правоохоронних органів (12%), державних регуляторів (9%) та органів місцевого самоврядування (5%), а також митниці (3%). Загалом ці питання склали 90% усіх звернень.

Майже три чверті скарг надійшли від малого та середнього бізнесу. Частка українського бізнесу в загальній структурі звернень склала 82%. Серед найактивніших галузей, які зверталися до бізнес-омбудсмена – оптова торгівля (30%), промислове виробництво (15%), сільське господарство (10%), представники ринку нерухомості (8%) та приватні підприємці (6%).

Понад третина всіх звернень була з Києва. Варто зазначити, що частка скарг зі столиці, що склала майже половину 2016 року, поступово зменшується на користь регіонів. Найактивнішими за кількістю поданих скарг стали Дніпропетровська (8%), Одеська (8%), Київська (7%) та Харківська (7%) області.

Також зазначається, що Рада бізнес-омбудсмена підписав меморандум про співпрацю зі Службою безпеки України. Це вже дев’ятий документ про партнерство інституції з державними органами.

Рада підготувала 2 пакети системних рекомендацій для уряду з питань боротьби з рейдерством і викликам бізнесу у взаємодії з органами місцевого самоврядування.

 

Коментарі