Кабмін планує запровадити екологічні декларації для підприємців

Share Button

Кабмін планує посилити відповідальність за вчинення правопорушень і злочинів проти навколишнього природного середовища, запровадити екологічні декларації для суб’єктів господарювання, обов’язкове страхування від екоризиків, створити Державну природоохоронну службу та залучити міжнародну фіндопомогу для реформування системи моніторингу і контролю у сфері охорони навколишнього середовища.

Про це йдеться у Плані заходів щодо реалізації Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні, затвердженого Урядом Розпорядженням 353-р від 23 травня 2018 року і розміщеного на його сайті.

Згідно із документом, Кабмін протягом 2019-2020 років планує залучити міжнародну технічну та фінансову допомогу для реформування системи моніторингу стану навколишнього природного середовища та здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Як зазначається, реалізація розпорядження, зокрема, – «скасує обов’язковий плановий контроль суб’єктів малого та середнього бізнесу; забезпечить неухильну реалізацію принципу – «забруднювач платить». Запровадження подання екологічних декларацій суб’єктами господарювання та визначення механізму такого подання планується забезпечити протягом 2018-2020 років.

Крім того, згідно з документом, планується розробка відповідних змін до законодавства, в частині посилення відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень і злочинів проти навколишнього природного середовища, та щодо внесення страхування екологічних ризиків до переліку обов’язкових видів страхування.

Також протягом 2 років планується створення фонду фінансового гарантування екологічної відповідальності, автоматизованого єдиного державного кадастру природних ресурсів та реєстру об’єктів, які можуть мати значний вплив на навколишнє природне середовище.

Також планується створити мережі лабораторій Служби для забезпечення проведення моніторингу стану навколишнього природного середовища та організації послуг з лабораторного арбітражу.

Нагадуємо, у лютому 2018 року, Міністерство екології і природних ресурсів анонсувало плани щодо суттєвого посилення відповідальність за порушення природоохоронного законодавства в сфері  водних і земельних ресурсів, а також порушення норм щодо атмосферного повітря і збільшити відповідні штрафи у сотні та тисячі разів.

За матеріалами mind.ua

Коментарі